Menspower.nl
Interieur van een sportschool

Cijfers en trends van de fitnessbranche in 2019

De fitnessbranche is in Nederland opnieuw gegroeid. Het aantal fitnesscentra is in 2019 namelijk voor het vierde opeenvolgende jaar toegenomen. Ten opzichte van vorig jaar was de groei in het aantal trainingslocaties 6%. In totaal bedraagt het aantal vestigingen nu 1.615, tegenover 1.530 in 2018. Met vestigingen worden overigens afzonderlijk gelegen ruimtes of terreinen bedoeld, die benut wordt voor het uitoefenen van fitnessactiviteiten. Individuele sportinstructeurs worden hierbij dus niet meegerekend. De groei is een landelijke trend, hoewel er verschillen zijn per provincie. Dit blijkt uit recente gegevens van het CBS.

Aantal sportscholen per jaar

Sportscholen in Nederland in 2019

Cijfers per provincie

In vrijwel iedere provincie zijn in 2019 nieuwe sportscholen geopend. De grootste groei is gesignaleerd in Limburg (+13%), Flevoland (+11%), Drenthe (+11%) en Gelderland (+9%). In Groningen en Zeeland was er sprake van stagnatie en voor de overige provincies bedroeg de toename 2% tot 9%. De meeste sportscholen vind je nog steeds in Zuid-Holland (340), Noord-Holland (290), Noord-Brabant (260) en Gelderland (185). Dat is niet verwonderlijk, want hier woont 65% van de Nederlanders. De minste sportscholen vind je in Groningen (40) en Zeeland (25), waar slechts 6% van de Nederlanders woont.

Dichtheid van fitnesscentra per provincie

Het aantal sportscholen per hoofd van de bevolking is de laatste jaren flink toegenomen. Per 10.700 inwoners is er nu een vestiging voorhanden. Vorig jaar was dit nog één sportschool per 11.000 inwoners. Dat de fitnessbranche een flinke opmars maakt, blijkt ook uit de langetermijngegevens. Zo was er tien jaar geleden één fitnesscentrum per 14.000 Nederlanders. Het aantal vestigingen is sindsdien zodoende met bijna 34% toegenomen. De dichtheid van het aantal sportscholen per provincie wisselt echter sterk. Zo is er in Flevoland één fitnesscentrum per 8.300 inwoners, terwijl dit in Groningen en Zeeland op respectievelijk 14.600 en 15.300 ligt. Een en ander heeft mogelijk te maken met de bevolkingssamenstelling.

Derrik Willemsen

Gevorderde krachttrainer en trotse eigenaar van een homegym. Mijn doelen zijn een gezonde lifestyle, spieropbouw en een krachtig lichaam. Op Men'sPower schrijf ik artikelen over krachttraining. Voor vragen kun je mij bereiken via Facebook, Twitter en Pinterest.

Over Men’sPower

Men’sPower biedt een heldere kijk op de principes van krachttraining. Dit platform helpt je op op weg naar maximale resultaten, thuis of in de sportschool. Ontdek alles over techniek, begrippen, oefeningen, materialen en nog veel meer.