Menspower.nl
Ironmaster Half Rack

Half rack

Een half rack is een multifunctioneel rek dat gebruikt wordt om er fitnessoefeningen mee uit te voeren. Ten opzichte van een squatrek is een half rack doorgaans uitgebreider aangekleed. Bijvoorbeeld met accessoires zoals een optrekstang, lat pulley en opslagruimte voor halterschijven. Anderzijds zijn half racks ten opzichte van power racks compacter. Zo bevatten half racks twee verticale staanders terwijl power racks er vier hebben. Wat het half rack, squatrek en power rack met elkaar gemeen hebben is hun basis: de mogelijkheid om er oefeningen mee te doen met een Olympische halterstang.

Wall racks

Wall racks zijn half racks die aan de wand bevestigd kunnen worden. Ten opzichte van een vrijstaand half rack nemen ze minder ruimte in. Sommige wall racks kunnen na de training tegen de muur worden ingeklapt. Hierdoor kunnen ze zelfs in de kleinste ruimtes opgesteld worden. Wall racks hebben doorgaans een aflegmogelijkheid voor een Olympische halterstang. Soms zijn ze uitgerust met veiligheidssteunen en een optrekstang. Hoewel wall racks zwaar belastbaar zijn, evenaren ze niet de stabiliteit en belastbaarheid van sommige vrijstaande half racks.

Vrijstaande half racks

Het vrijstaande half rack is een rek met twee verticale staanders, die via een onderstel in de vorm van een U met elkaar zijn verbonden. Aan de bovenzijde is er een extra verbinding in de vorm van een optrekstang of een dwarsbalk. De meeste vrijstaande half racks zijn voorzien van afleghaken en veiligheidssteunen. Sommige exemplaren hebben aan de achterzijde opbergmogelijkheden voor halterschijven. Er bestaan half racks die zijn aangekleed met een geïntegreerd latpulley station, waardoor ze de vorm aannemen van een compact power rack.

Belastbaarheid en stabiliteit

De kwaliteit van een half rack kan in de regel worden afgemeten aan haar belastbaarheid. Andere kenmerken waar je op kunt letten zijn het eigen gewicht en de dikte van het frame profiel. De belastbaarheid in het semi-professionele segment kan oplopen tot 500 kg terwijl kwalitatieve instapexemplaren belastbaar zijn tot 300 kg. Doorgaans is een kwalitatief wall rack minder zwaar belastbaar maar nog altijd uiterst stevig met een belastbaarheid van 250 kg.

Derrik Willemsen

Gevorderde krachttrainer en trotse eigenaar van een homegym. Mijn doelen zijn een gezonde lifestyle, spieropbouw en een krachtig lichaam. Op Men'sPower schrijf ik artikelen over krachttraining. Voor vragen kun je mij bereiken via Facebook, Twitter en Pinterest.

Over Men’sPower

Men’sPower biedt een heldere kijk op de principes van krachttraining. Dit platform helpt je op op weg naar maximale resultaten, thuis of in de sportschool. Ontdek alles over techniek, begrippen, oefeningen, materialen en nog veel meer.