Menspower.nl
Interieur van een sportschool

Aantal sportscholen met 4% toegenomen in 2018

Het aantal sportscholen in Nederland is in 2018 met 4% toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Daarmee zet de groeitrend door die sinds 2016 is ingezet, na een aantal jaar stagnatie. Dit blijkt uit recente gegevens van het CBS. In totaal zijn er nu 1.410 bedrijven actief met gezamenlijk 1.530 vestigingen. Individuele sportinstructeurs worden hierbij niet meegerekend. Met vestigingen worden afzonderlijk gelegen ruimtes of terreinen bedoeld die benut wordt voor het uitoefenen van fitnessactiviteiten.

Aantal sportscholen per jaar

Sportscholen in Nederland in 2018

Groot deel sportscholen bestaat uit zelfstandigen

Van de sportscholen in Nederland bestaat een groot gedeelte (65%) uit zelfstandigen zonder personeel en 80% van de sportscholen heeft niet meer dan twee medewerkers in dienst. Er zijn dus veel kleinschalige bedrijven actief op de markt. Slechts 5% van de bedrijven heeft tien of meer medewerkers in dienst. Hieronder vallen bekende fitnessketens zoals Basic-Fit, Fit For Free en Anytime Fitness.

Aantal sportscholen in Nederland groeit weer sinds 2016

In ons land zit het aantal sportscholen al jarenlang in de lift. Ten opzichte van tien jaar geleden is het aantal bedrijven met 23% toegenomen en het aantal vestigingen groeide zelfs met 29%. In totaal kwamen er het laatste decennium 340 sportcentra bij. De groei stagneerde vanaf 2012 wel enkele jaren maar sinds 2016 is er weer een opwaartse trend zichtbaar. Sindsdien zijn er 125 nieuwe vestigingen bij gekomen.

Dichtheid fitnesscentra wisselt per provincie

Het aantal vestigingen per hoofd van de bevolking is de laatste jaren flink toegenomen. Per 11.000 inwoners is er vandaag de dag een vestiging voorhanden. Dit lag tien jaar geleden nog beduidend lager met één vestiging per 14.000 inwoners. De dichtheid van het aantal sportscholen per provincie wisselt sterk. Zo is er in Utrecht en Noord-Brabant per 9.800 inwoners een vestiging, terwijl in Zeeland, Groningen en Limburg maar één vestiging per 15.000 inwoners aanwezig is. De hoogste dichtheid met fitnesscentra vindt men in Flevoland met één vestiging per 9.000 inwoners.

Derrik Willemsen

Gevorderde krachttrainer en trotse eigenaar van een homegym. Mijn doelen zijn een gezonde lifestyle, spieropbouw en een krachtig lichaam. Op Men'sPower schrijf ik artikelen over krachttraining. Voor vragen kun je mij bereiken via Facebook, Twitter en Pinterest.

Over Men’sPower

Men’sPower biedt een heldere kijk op de principes van krachttraining. Dit platform helpt je op op weg naar maximale resultaten, thuis of in de sportschool. Ontdek alles over techniek, begrippen, oefeningen, materialen en nog veel meer.