Menspower.nl
Sportbenodigdheden met creatine als voedingssupplement

Creatine

Wat is creatine?

Creatine is een natuurlijke stof die zorgt voor energievoorziening van de spieren. Deze stof wordt door het menselijk lichaam aangemaakt en we krijgen het binnen via onze voeding. Alle zoogdieren hebben te maken met lichaamseigen creatineproductie en de stof komt daarom vooral voor in vlees, maar ook in vis. Creatine is tegenwoordig ook verkrijgbaar als (veilig) voedingssupplement voor sporters. Het gebruik van extra inname kan zorgen voor meer explosieve kracht en een sneller spierherstel.

Creatine is een lichaamseigen stof

Creatine is geen essentiële voedingsstof omdat het van nature in het menselijk lichaam wordt geproduceerd uit de aminozuren glycine en arginine. De creatineproductie vindt vooral plaats in de lever en de nieren, die naar schatting gemiddeld 1 gram per dag produceren. Daarnaast krijgen we dagelijks gemiddeld 1 gram binnen via onze voeding. Vooral bij vleeseters is dit het geval, omdat groenten en planten geen primaire bron van creatine zijn. In het menselijk lichaam wordt de stof hoofdzakelijk opgeslagen in de skeletspieren, terwijl een kleiner gedeelte verdeeld wordt in het bloed, de hersenen en andere weefsels.

Creatine als voedingssupplement

Veel sporters, waaronder krachtsporters, bodybuilders, worstelaars en hardlopers, gebruiken creatinesupplementen in de vorm van poeders of tabletten om sneller spiermassa te winnen. Uit onderzoek is gebleken dat 80% van de sporters voordeel heeft van extra inname. En de meeste studies naar het gebruik van supplementen, tonen aan dat het gebruik bij beperkte hoeveelheden veilig is. Wel zou extra inname mogelijk gevaarlijk zijn voor personen met een gestoorde nierfunctie. Een reeks aan studies toont aan dat extra inname nauwelijks (ernstige) bijwerkingen heeft.

Wat is het effect voor sporters?

De aanwezigheid van creatine zorgt ervoor dat onze spieren kunnen bewegen. De hoeveelheid aanwezige stof bepaalt (mede) hoe lang en hoe intensief we bewegingen kunnen volgehouden. Door de inname van creatinesupplementen, zijn onze spiercellen langer en beter in staat om explosieve bewegingen vol te houden. Naast een langduriger spierkracht zal ook het lichaamsgewicht toenemen, omdat creatine vocht vasthoudt.

Derrik Willemsen

Gevorderde krachttrainer en trotse eigenaar van een homegym. Mijn doelen zijn een gezonde lifestyle, spieropbouw en een krachtig lichaam. Op Men'sPower schrijf ik artikelen over krachttraining. Voor vragen kun je mij bereiken via Facebook, Twitter en Pinterest.

Over Men’sPower

Men’sPower biedt een heldere kijk op de principes van krachttraining. Dit platform helpt je op op weg naar maximale resultaten, thuis of in de sportschool. Ontdek alles over techniek, begrippen, oefeningen, materialen en nog veel meer.