Menspower.nl
Gespierde sporter met de bouw van een endomorf

Endomorf

Wat is een endomorf?

Een endomorf is één van de drie menselijke fysieke types dat voorkomt in de samatotypes, een model dat is bedacht door de Amerikaanse psycholoog William Sheldon. Dit lichaamstype is van nature stevig gebouwd en zijn stofwisseling werkt traag.  In het model kunnen lichamen in 340 verschillende classificaties worden ingedeeld. Het stamt uit de jaren ’40 en wordt op dit moment door verschillende deskundigen niet meer actueel bevonden. Voor krachttraining en fitness is het echter nog steeds een vaak toegepast model. Het helpt namelijk bij de beeldvorming van behoeften en mogelijkheden van verschillende lichaamstypes.

De somatotypes: ectomorf, mesomorf en endomorf
De somatotypes: ectomorf, mesomorf en endomorf

Hoe werken de somatotypes?

Als uitgangspunt voor de somatotypes heeft Sheldon drie (extreme) lichaamstypen neergezet. Naast de endomorf zijn dit de ectomorf en mesomorf. De drie samatotypes van Sheldon zijn zo extreem, dat ze in werkelijkheid niet kunnen bestaan. Ze zijn dan ook bedoeld als uitgangspunt om het menselijk lichaam aan te spiegelen in 340 tussenliggende classificaties. De indeling van een lichaam in één van de somatotypes is dus niet absoluut. Echter, wanneer endomorfie de overhand neemt, wordt een lichaam in het model wel als endomorf geclassificeerd.

Kenmerken van de endomorf

Mensen met dit lichaamstype hebben van nature een ruim postuur en hun stofwisseling werkt traag. De endomorf maakt enerzijds gemakkelijk spiermassa aan. Anderzijds heeft hij moeite met het verliezen van lichaamsvet. Ook wanneer ze ondervoed zouden raken, behouden mensen met dit lichaamstype nog steeds hun volumieuzer bouw. Dit komt onder andere door hun stevige botstructuur. Wanneer endomorfie de overhand neemt boven de andere types, dan wordt een lichaam geclassificeerd als endomorf. Opvallende kenmerken zijn:

  • Rond hoofd
  • Bolvormig lichaam
  • Grote ronde buik
  • Vrij korte armen en benen
  • Stevige bovenarmen en dijen
  • Slanke polsen en enkels
  • Maakt gemakkelijk spiermassa aan

Hoe komt de endomorf aan spiermassa?

Om zichtbare spiermassa op te bouwen heeft de endomorf baat bij het versnellen van zijn stofwisseling. Dit helpt bij het verminderen van lichaamsvet. Trainingen waarbij de intensiteit hoog ligt, hebben de voorkeur boven korte oefeningen met zware gewichten. Mensen met dit lichaamstype, kunnen het beste krachtoefeningen doen met veel herhalingen en weinig rust tussen de sets.

Derrik Willemsen

Gevorderde krachttrainer en trotse eigenaar van een homegym. Mijn doelen zijn een gezonde lifestyle, spieropbouw en een krachtig lichaam. Op Men'sPower schrijf ik artikelen over krachttraining. Voor vragen kun je mij bereiken via Facebook, Twitter en Pinterest.

Over Men’sPower

Men’sPower biedt een heldere kijk op de principes van krachttraining. Dit platform helpt je op op weg naar maximale resultaten, thuis of in de sportschool. Ontdek alles over techniek, begrippen, oefeningen, materialen en nog veel meer.