Home » Begrippen » Lichaam » Mesomorf
Lichaam

Mesomorf, wat is het precies?

Wat is een mesomorf?

Een mesomorf is een menselijk fysiek type, dat aanleg heeft voor spieropbouw. Het is een van de drie types die bedacht zijn door de Amerikaanse psycholoog William Sheldon. Met zijn model, dat bekend staat als de somatotypes, kunnen lichamen in 340 verschillende classificaties worden ingedeeld. Het model stamt uit de jaren ’40 en wordt op dit moment door verschillende deskundigen gedateerd geacht. Voor krachttraining en fitness is het echter nog steeds een veel gebruikt model. Het helpt namelijk bij de beeldvorming van behoeften en mogelijkheden van verschillende lichaamstypes.

De somatotypes: ectomorf, mesomorf en endomorf
De somatotypes: ectomorf, mesomorf en endomorf

Hoe werken de somatotypes?

Als uitgangspunt voor de somatotypes heeft Sheldon drie (extreme) lichaamstypen neergezet. Naast de mesomorf zijn dit de ectomorf en endomorf. De drie samatotypes van Sheldon zijn zo extreem, dat ze in werkelijkheid niet kunnen bestaan. Ze zijn dan ook bedoeld als uitgangspunt om het menselijk lichaam aan te spiegelen in 340 tussenliggende classificaties. De indeling van een lichaam in één van de somatotypes is dus niet absoluut. Echter, wanneer mesomorfie de overhand neemt, wordt een lichaam in het model wel als mesomorf geclassificeerd.

Kenmerken van de mesomorf

Mensen met dit lichaamstype hebben een natuurlijke aanleg voor spieropbouw. Zij stralen een zekere sportiviteit uit dankzij hun V-gevorde torso: hun schouders zijn breder dan hun middel. Anderzijds heeft een mesomorf weinig aanleg voor vetopbouw en bij eventueel overgewicht kan hij snel vet verliezen. Mensen met dit lichaamstype zijn gezegend met hun flexibele lichaam. Ze hebben van alle lichaamstypen het meeste potentieel voor bodybuilding. Wanneer mesomorfie de overhand neemt boven de andere twee types, dan wordt een lichaam aangemerkt als mesomorf. Opvallende kenmerken zijn:

  • Vierkant en massief hoofd
  • Gespierde borst
  • Brede schouders
  • Grote romp
  • Gespierde armen en benen
  • Weinig lichaamsvet
  • Snelle spierontwikkeling

Hoe komt de mesomorf aan spiermassa?

Dit lichaamstype reageert goed op zware trainingen. Zowel compound oefeningen als isolatieoefeningen kunnen opgenomen worden in het trainingsschema. Mensen met dit lichaamstype hebben voordeel bij een gevarieerd trainingsschema. Om de drie á vier weken wisselen tussen trainingen met een hoge intensiteit en lage intensiteit bevorderen de spiergroei en spierkracht. En ze voorkomen overspanning.

Reageer

Klik hier om te reageren