Menspower.nl
Biceps brachii

Biceps brachii

Wat is de biceps brachii?

Vraag een willekeurig persoon om een specifieke spier te linken met krachttraining of spierkracht, en hij zal snel komen met de spierballen in de bovenarmen. Eigenlijk wordt dan de biceps brachii bedoeld, die in de volksmond ook bekend staat als kortweg biceps. De biceps brachii bevindt zich aan de voorzijde van de bovenarmen. Hij dankt haar bekendheid natuurlijk vooral aan de zichtbaarheid bij mannen met een flinke spiermassa. Hij is ook bekend van karikaturen, waarvan het stripfiguur Popeye waarschijnlijk de meest bekende is. Voor veel mensen representeert een grote biceps kracht.

Functies van de biceps brachii

Een goed getrainde biceps brachhi is in de loop der tijd uitgegroeid tot een schoonheidsideaal van veel mannen. Naast haar visuele aantrekkelijkheid, heeft de biceps natuurlijk ook een aantal functies bij bewegingen van het menselijk lichaam. In de eerste plaats zorgt hij ervoor dat onze elleboog kan buigen. Hij helpt ook een handje wanneer we onze schouders naar voren buigen. Daarnaast ondersteunt hij bij het open draaien van de hand en pols. Tot slot zorgt hij ervoor dat we kunnen heffen met onze arm. De biceps brachii is een relatief krachtige spier maar het is niet de krachtigste buigspier voor de onderarm. Dit is namelijk de brachialis, die zich direct onder de biceps bevindt.

Hoe train je de biceps brachii?

De biceps brachii bevindt zich in het voorste compartiment van de bovenarm. Daar bevinden zich ook de brachialis en de coracobrachialis. Zowel de biceps als de brachialis krijgen bij heel wat krachtoefeningen automatisch meegetraind, omdat ze een stabiliserende functie hebben bij het uitvoeren van de oefening. Kort gezegd kunnen veel oefeningen niet eens worden uitgevoerd zonder ook een beroep te doen op de biceps. Er bestaan natuurlijk ook verschillende oefeningen die hoofdzakelijk gericht zijn op het trainen van de biceps. Dit zijn bijvoorbeeld de barbell biceps curl, dumbbell concentration curl en de cable lat pulldown.

Derrik Willemsen

Gevorderde krachttrainer en trotse eigenaar van een homegym. Mijn doelen zijn een gezonde lifestyle, spieropbouw en een krachtig lichaam. Op Men'sPower schrijf ik artikelen over krachttraining. Voor vragen kun je mij bereiken via Facebook, Twitter en Pinterest.

Over Men’sPower

Men’sPower biedt een heldere kijk op de principes van krachttraining. Dit platform helpt je op op weg naar maximale resultaten, thuis of in de sportschool. Ontdek alles over techniek, begrippen, oefeningen, materialen en nog veel meer.