Menspower.nl
Het doel van een isolatie oefening is het trainen van één spier of spiergroep

Isolatie oefening

In de krachtsport onderscheidt men compound oefeningen en isolatie oefeningen. Waar met compound oefeningen meerdere spieren tegelijkertijd worden getraind, richt een isolatie oefening zich op het trainen van slechts één spier of een groep met spieren. Logischerwijs zijn compound oefeningen dus een stuk effectiever voor de meeste krachtsporters. Isolatie oefeningen hebben echter ook verschillende voordelen.

Wat is een isolatie oefening?

Een isolatie oefening is een fitness- of krachtoefening waarbij één enkele gewrichtsbeweging wordt uitgevoerd. Het doel is het trainen van één spier of spiergroep. Veel krachtapparaten in sportscholen zijn ontworpen om er isolatie oefeningen mee te doen. Dit soort apparaten maken oefeningen enerzijds eenvoudiger. Anderzijds zijn ze minder effectief voor het bereiken van resultaten. Er bestaan ook geïsoleerde krachtoefeningen in de vrije ruimte, zoals de biceps curl en calf raises.

Effectiviteit

Het idee heerst dat isolatie oefeningen het meest geschikt zijn voor beginnende sporters, omdat spieren er harder door zouden groeien. Dit is niet juist, want het zijn namelijk de samengestelde oefeningen die zorgen voor meer resultaat. Wanneer het aankomt op de ontwikkeling van spierkracht, spiermassa en spieruithoudingsvermogen hebben compound oefeningen de voorkeur. De spieren moeten bij deze oefeningen namelijk samenwerken.

Voordelen van isolatie oefeningen

Isolatie oefeningen dienen echter wel een doel. Ze zijn bijvoorbeeld geschikt voor het leggen van accenten en om lokale spieren of spiergroepen krachtiger te maken. Logischerwijs is dit pas zinvol wanneer er sprake is van een zekere hoeveelheid spierkracht en spiervolume. Isolatie oefeningen zijn dus vooral geschikt voor gevorderde sporters. Ook zijn isolatie oefeningen soms een effectief hulpmiddel bij het het herstel van spieren bij blessures.

Isolatie oefeningen bij blessures

Isolatie oefeningen worden aanbevolen wanneer bepaalde spieren of spiergroepen achterlopen in kracht, bijvoorbeeld na een blessure. Met een isolatie oefening krijgt een spier(groep) extra aandacht, waardoor deze sneller op het gewenste niveau komt. Beginnende sporters zonder blessures kunnen het beste starten met veel samengestelde oefeningen in hun trainingsschema. omdat samengestelde oefeningen complexer zijn, zou de nadruk aanvankelijk wel moeten liggen in het onder controle krijgen van de bewegingen. Pas hierna hoeft het gewicht, waarmee de oefening wordt uitgevoerd, te worden verhoogd.

Derrik Willemsen

Gevorderde krachttrainer en trotse eigenaar van een homegym. Mijn doelen zijn een gezonde lifestyle, spieropbouw en een krachtig lichaam. Op Men'sPower schrijf ik artikelen over krachttraining. Voor vragen kun je mij bereiken via Facebook, Twitter en Pinterest.

Over Men’sPower

Men’sPower biedt een heldere kijk op de principes van krachttraining. Dit platform helpt je op op weg naar maximale resultaten, thuis of in de sportschool. Ontdek alles over techniek, begrippen, oefeningen, materialen en nog veel meer.