Home » Fitness Oefeningen » Benen » Dumbbell standing calf raise
Benen

Dumbbell standing calf raise: zo doe je dat!

Dumbbell standing calf raise

Wat is de dumbbell standing calf raise?

Dit is een geweldige compound oefening voor het trainen van verschillende spieren in de kuiten. Deze spieren worden door krachtsporters nogal eens vergeten of bewust overgeslagen. Dat is zonde, want mooie en sterke kuiten zorgen voor een krachtige uitstraling. De dumbbell standing calf raise bestaat in verschillende varianten. Hij kan worden uitgevoerd met behulp van een apparaat maar ook met dumbbells en een kleine verhoging. Ook zonder het gebruik van gewichten kan de standing calf raise een effectieve oefening zijn voor het sterker maken van de kuiten en enkels.

Uitvoering dumbbell standing calf raise

Uitvoering van de dumbbell standing calf raise
Ga met je voeten op een verhoging staan zoals een dikke plank of traptrede.
Plaats de bal van je voet op de verhoging en laat je hielen iets uitsteken.
Sta rechtop en hou de dumbbells met gestrekte armen langs het lichaam vast. De dumbbells bevinden zich naast je bovenbenen.
Hef jezelf nu zo hoog mogelijk op door de bal van je voeten omhoog te duwen.
Laat jezelf nu zo ver mogelijk zakken door je hielen onder de verhoging te laten zakken.
Herhaal de beweging.

Tips bij deze oefening

  • Voorkom dat je gaat flexen tijdens deze beweging. De beweging moet rustig en gecontroleerd worden uitgevoerd, zonder verdere bijbewegingen.
  • De beweging moet vanuit je voeten komen. Zorg steeds voor rechte knieën en heupen.
  • Om de dumbbell standing calf raise onder de knie te krijgen kun je zonder gewicht beginnen op een trap. Je kunt dan voor stabilisatie zorgen door je hand op de trapleuning te leggen.

Welke spieren train je?

Bij de dumbbell standing calf raise worden maar liefst zes spieren in de kuiten getraind. Het gaat om de oppervlakkige kuitspier (gastrocnemius), 0nderzijde van de kuiten (soleus),  lange groteteenbuiger (flexor hallucis longus), lange tenenbuiger (flexor digitorum longus), achterste scheenbeenspier (tibialis posterior) en voetzoolspanner (plantaris). Kortom: alle belangrijke spieren in de kuiten worden met deze oefening aangepakt.

Reageer

Klik hier om te reageren