Menspower.nl
Touwtje springen is een compound oefening

Compound oefening

Een compound oefening is een samengestelde krachtoefening. Bij dit soort oefeningen train je tijdens één beweging meerdere spieren tegelijkertijd. Soms spreekt men ook wel van een multi-gewrichtsbeweging, waarbij in één keer verschillende spieren of spiergroepen worden getraind. De tegenhanger van de compound oefening is de isolatie oefening, die vaak in een krachtapparaat wordt uitgevoerd. Hierbij train je slechts één spier of spiergroep.

Wat is een compound oefening?

Je kunt een compound oefening in de vrije ruimte uitvoeren maar er bestaan ook steeds meer fitnessapparaten waarmee samengestelde oefeningen mogelijk zijn. Bij oefeningen in de vrije ruimte kun je losse gewichten gebruiken zoals een barbell, kettlebells en dumbbells. Een bekend voorbeeld van een compound oefening is de squat. Bij deze oefenig zak je herhaaldelijk door de knieën, zodat verschillende spieren in de benen, billen en onderrug aan het werk worden gezet.

Natuurlijke bewegingspatronen

De meeste sportscholen beschikken over een ruim aanbod met krachtapparaten voor isolatie oefeningen. Het zijn echter de compound oefeningen waarmee sporters over het algemeen meer uit hun trainingsprogramma halen. De compound oefening heeft volgens veel deskundigen de voorkeur, omdat ze de natuurlijke bewegingspatronen van het menselijk lichaam volgen. Daarbij verbrand je met compound oefeningen vaak meer calorieën. En je lichaam wordt in kortere tijd veel effectiever getraind. Immers, op hetzelfde moment pak je verschillende spieren aan.

Voordelen van de compound oefening

  • Verbranding van meer calorieën tijdens de training
  • Simulatie van natuurlijke bewegingen van het lichaam
  • Je kunt ze overal uitvoeren, ook thuis
  • Snellere training van meerdere spieren
  • Verbetert de coördinatie, reactietijd en balans
  • Zorgt voor stabiliteit van de gewrichten en meer spierbalans
  • Risicovermindering op letsel tijdens het sporten
  • Stelt je in staat langer te oefenen met minder spiervermoeidheid
  • Zorgt gaandeweg voor meer kracht waardoor zwaarder getraind kan worden.

Voorbeelden van compound oefeningen

Compound oefeningen zijn ideaal voor sporters die compleet, efficiënt en functioneel willen trainen. Er bestaan honderden samengestelde oefeningen. Naast bekende krachtoefeningen zoals de squat, lunge en bankdrukken zijn dit bijvoorbeeld hurken, optrekken, opdrukken en touwtje springen. De meeste gevorderde krachtsporters gebruiken vooral samengestelde oefeningen in hun trainingsprogramma. Daarnaast voegen ze soms isolatie oefeningen in hun schema toe, om zo de grootte of het volume van een specifieke spiergroep aan te pakken.

Derrik Willemsen

Gevorderde krachttrainer en trotse eigenaar van een homegym. Mijn doelen zijn een gezonde lifestyle, spieropbouw en een krachtig lichaam. Op Men'sPower schrijf ik artikelen over krachttraining. Voor vragen kun je mij bereiken via Facebook, Twitter en Pinterest.

Over Men’sPower

Men’sPower biedt een heldere kijk op de principes van krachttraining. Dit platform helpt je op op weg naar maximale resultaten, thuis of in de sportschool. Ontdek alles over techniek, begrippen, oefeningen, materialen en nog veel meer.