Home » Begrippen » Techniek » Sixpack
Techniek

Sixpack, wat is het precies?

Zichtbare sixpack

Wat is een sixpack?

Met een sixpack wordt een zichtbaar gespierde buik bedoeld. Het is een uit het Engels overgewaaide term, die zich in het Nederlands het beste laat vertalen in wasbord of blokjesbuik. Een sixpack wordt vaak gezien als een ultieme vorm van schoonheid, kracht en fitheid. Bij mannen miaar ook bij vrouwen. Dit heeft mede te maken met de moeilijkheid voor veel mensen om hun buikspieren zichtbaar te krijgen. De buikspieren verdwijnen bij de meeste mensen namelijk al snel onder een laagje buikvet.

Een sixpack wordt gevormd door de buikspieren

De sixpack dankt haar naam aan de vorm van de buikspieren. Deze laat zich omschrijven als drievoudig verticaal en tweevoudig horizontaal gegolfd, wanneer ze zichtbaar zijn onder de huid. De golving zorgt voor de waarneming van zes blokken. Ze worden gescheiden door de spierbanen. Sommige mensen kunnen zelfs acht of tien blokken zichtbaar krijgen, waardoor een eightpack of tenpack ontstaat. Anderen komen niet verder dan een fourpack. Het aantal zichtbaar te krijgen blokken is vooral een genenkwestie en verschilt per persoon.

Zichtbaarheid buikspieren hangt samen met trainen en vetverlies

Iedereen heeft buikspieren en het is de kunst om ze zichtbaar te maken. Dit kan bereikt worden door enerzijds de buikspieren intensief te trainen. Hierdoor ontstaat meer spiermassa. Anderzijds moet het aanwezige lichaamsvet over het gehele lichaam worden verminderd tot een vetpercentage van 12% of minder. Dit levert meer spierdefinitie op. Het is helaas niet mogelijk om een sixpack te krijgen zonder ook de rest van het lichaam te trainen, tenzij het vetpercentage al laag genoeg is.

De aanhouder wint!

Er zijn veel trainingsmethodes voor het trainen van een zichtbaar gespierde buik. Buikspieroefeningen en compound oefeningen zijn bijvoorbeeld uitstekende methodes om de buikspieren sterker te maken en om spiermassa te winnen. Tegelijkertijd is voeding een belangrijke voorwaarde om de spierdefinitie te verhogen. Een vetarm dieet met pure en verse producten en de inname van voldoende eiwitten zijn belangrijke voorwaarden om vet te verliezen. Wil jij aan de slag gaan met je wasbordje? Lees dan deze 10 motiverende tips voor het krijgen van een sixpack.

Reageer

Klik hier om te reageren