Menspower.nl
Zichtbare sixpack

Alles over de Sixpack

Met een sixpack wordt een zichtbaar gespierde buik bedoeld. Het is een uit het Engels overgewaaide term, die zich in het Nederlands het beste laat vertalen in wasbord of blokjesbuik. Een sixpack wordt vaak gezien als een ultieme vorm van schoonheid, kracht en fitheid. Dit heeft mede te maken met de moeilijkheid voor veel mensen om hun buikspieren zichtbaar te krijgen. De buikspieren verdwijnen bij de meeste mensen namelijk al snel onder een laagje buikvet. Zowel mannen als vrouwen kunnen een sixpack hebben. Echter, het is vooral een mannelijk schoonheidsideaal.

Wat is een sixpack?

De sixpack dankt haar naam aan de vorm van de buikspieren. Deze laat zich omschrijven als drievoudig verticaal en tweevoudig horizontaal gegolfd. De spieren bevinden zich uiteraard onder de huid, en bij een laag vetpercentage wordt je sixpack zichtbaar. De golving zorgt voor de waarneming van zes blokken. Ze worden gescheiden door de spierbanen. Sommige mensen kunnen zelfs acht of tien blokken zichtbaar krijgen, waardoor een eightpack of tenpack ontstaat. Anderen komen niet verder dan een fourpack. Het aantal blokken dat je zichtbaar kunt krijgen, is een genenkwestie. De mogelijkheden verschillen dus per persoon.

Voorbeeld van een sixpack

Voorbeeld van een sixpack

Op de foto zie je een voorbeeld van een zichtbare sixpack. Bij dit model zijn onder de borst zes blokjes te tellen. Het bovenlichaam is getraind en er is sprake van weinig vet. Voor het krijgen van een zichtbare sixpack zijn dit doorgaans belangrijke voorwaarden.

Het belang van trainen en vetverlies

Iedereen heeft buikspieren en het is de kunst om ze zichtbaar te maken. Dit kan bereikt worden door enerzijds de buikspieren intensief te trainen. Hierdoor ontstaat meer spiermassa. Anderzijds moet het aanwezige lichaamsvet over het gehele lichaam worden verminderd tot een vetpercentage van 12% of minder. Dit levert namelijk meer spierdefinitie op. Het is helaas niet mogelijk om een sixpack zichtbaar te krijgen zonder ook de rest van het lichaam te trainen, tenzij het vetpercentage al laag genoeg is.

Effectieve trainingsmethodes

Er zijn veel trainingsmethodes voor het trainen van een zichtbaar gespierde buik. Uitstekende methodes om de buikspieren sterker te maken en om spiermassa te winnen zijn natuurlijk buikspieroefeningen. Daarnaast helpen veel compoundoefeningen bij het ontwikkelen van de romp en dus de buikspieren. Tegelijkertijd is voeding een belangrijke voorwaarde om de spierdefinitie te verhogen. Een vetarm dieet met pure en verse producten en de inname van voldoende eiwitten zijn belangrijke voorwaarden om vet te verliezen.

Tips voor het creëren van een sixpack

Het krijgen van een sixpack gaat bij de meeste mensen niet vanzelf. Wie dit ambitieuze doel wil behalen zal doorgaans aan de slag moeten gaan met zijn lifestyle, veel en langere tijd moeten trainen en vooral ook op zijn voeding moeten letten. Wil je aan de slag gaan met je wasbordje, dan zou je deze 10 motiverende tips voor het krijgen van een sixpack eens kunnen bekijken. Bekijk ook de 5 beste oefeningen waarmee je alle buikspieren traint.

Derrik Willemsen

Gevorderde krachttrainer en trotse eigenaar van een homegym. Mijn doelen zijn een gezonde lifestyle, spieropbouw en een krachtig lichaam. Op Men'sPower schrijf ik artikelen over krachttraining. Voor vragen kun je mij bereiken via Facebook, Twitter en Pinterest.

Over Men’sPower

Men’sPower biedt een heldere kijk op de principes van krachttraining. Dit platform helpt je op op weg naar maximale resultaten, thuis of in de sportschool. Ontdek alles over techniek, begrippen, oefeningen, materialen en nog veel meer.