Menspower.nl
Een ab roller is ideaal voor buikspieroefeningen

Alles over het buikspierwiel

Het buikspierwiel is één van de meest succesvolle vindingen op het gebied van fitnessapparaten in de laatste vijftig jaar. Dit eenvoudige en compacte trainingsmateriaal laat zich het beste omschrijven als een wiel met aan weerszijden een handvat. Het buikspierwiel is bedacht als hulpmiddel voor het sterker maken van de buikspieren. Deskundigen zijn het er over eens, dat het trainingswiel behoort tot de beste fitnessapparaten voor buikspiertraining. Daarnaast is het een effectief hulpmiddel voor het sterker maken van de onderrug, schouders en armen. Op het klassieke buikspierwiel zijn in de loop der tijd vele varianten bedacht.

Geschiedenis van het buikspierwiel

Het eerste buikspierwiel is bedacht in 1968 door de Amerikaan Ralph Burzenski. Zijn vinding staat in de traditie van een lange zoektocht naar effectieve hulpmiddelen voor het uitvoeren van buikspieroefeningen. Het wiel is een van de zeldzame nieuwe trainingsmaterialen die door deskundigen als bewezen effectief worden gezien. Na Burzenski hebben anderen zijn vinding verder verfijnd, tot de wielen zoals we ze tegenwoordig tegenkomen. Hieronder is het buikspierwiel weergegeven in haar meest pure vorm.

Klassiek buikspierwiel
Klassiek buikspierwiel

Typen trainingswielen

Je vindt het buikspierwiel in de meeste sportscholen en daarnaast zijn ze ideaal voor thuisgebruik. Het wiel staat ook wel bekend als ab wheel of buikspierroller. De wielen bestaan in allerlei soorten. Soms zitten er voetsteunen aan, voor het uitvoeren van specifieke oefeningen. Andere buikspierwielen bestaan uit twee rollers. Hoe dan ook, een goed wiel moet soepel rollen en een grote belasting aankunnen.

Gebruik van het buikspierwiel

Met een buikspierwiel, train je op de vlakke vloer. Het is hierbij de bedoeling om het wiel over de vloer te laten rijden, terwijl je bovenlichaam de beweging volgt. De meeste oefeningen worden zittend op de knieën uitgevoerd, maar er zijn ook oefeningen waarbij je op je voeten staat of juist je voeten gebruikt om het wiel te laten rijden. Wanneer je met een buikspierwiel traint, dan is het handig om ook een fitnessmatje te hebben. Bij veel oefeningen bieden ze een beetje comfort en ondersteuning aan je lichaam.

Invloed op het krijgen van een sixpack

Ten onrechte heeft het buikspierwiel het imago opgeplakt gekregen dat je er gemakkelijk een sixpack mee kunt krijgen. Dit is maar deels juist, want er is meer voor nodig om dit doel te behalen. Met behulp van een trainingswiel kunnen de buik- en rugspieren weliswaar sterker en gespierder worden, maar voor een zichtbare sixpack is ook een laag vetpercentage nodig. Om een sixpack te creëren hebben de meeste mensen naast buikspiertraining ook een strikt voedingsschema nodig dat toeziet op vetverlies.

Oefeningen met het trainingswiel

Uitrol op de knieën met een buikspierwiel
Uitrol op de knieën

De meest bekende oefening met het buikspierwiel is de ‘uitrol op de knieën’. In dit blog zie je hoe je deze oefening uitvoert. Hoewel je armen een belangrijke rol spelen, zijn het hierbij vooral de buikspieren die het werk verrichten. Steunend op je knieën moet je het wiel herhaaldelijk vooruit drukken en weer terug trekken. Bij een optimale uitvoering, strek je de armen zo ver mogelijk vooruit, om ze hierna weer terug te trekken naar de beginpositie. Deze oefening is voor veel mensen zwaar. Gelukkig kun je hem lichter maken door je armen minder ver te strekken. Andere oefeningen met het buikspierwiel zijn onder andere de plank, de gebogen uitrol, de child’s pose, pointer sequence en de plank to pike.

Verkrijgbaarheid

Er bestaan verschillende trainingswielen. Naast het klassieke buikspierwiel, zijn dit onder meer wielen met pedalen en tweevoudige wielen. Daarnaast bestaan er zogenaamde core collers en andere meer geavanceerde apparaten. Alle wielen hebben echter de centrale functie om de buikspieren sterker te maken. Webshops waar je buikspierwielen kunt kopen zijn onder meer Fitness SellerFitwinkel en Fitnessdelivery.

Derrik Willemsen

Gevorderde krachttrainer en trotse eigenaar van een homegym. Mijn doelen zijn een gezonde lifestyle, spieropbouw en een krachtig lichaam. Op Men'sPower schrijf ik artikelen over krachttraining. Voor vragen kun je mij bereiken via Facebook, Twitter en Pinterest.

Over Men’sPower

Men’sPower biedt een heldere kijk op de principes van krachttraining. Dit platform helpt je op op weg naar maximale resultaten, thuis of in de sportschool. Ontdek alles over techniek, begrippen, oefeningen, materialen en nog veel meer.