Menspower.nl
Olympische barbell met gewicht

Alles over de barbell

Een halterstang of barbell, is een fundamenteel trainingsmateriaal binnen de krachtsport. Het is een krachtapparaat in de vorm van een rechte metalen stang, waarbij je aan weerszijden gewichten kunt bevestigen, de zogenaamde halterschijven. Een halterstang heeft in veel gevallen een behoorlijk eigen gewicht. Er bestaan echter ook lichte rechte stangen, voor trainingsmethodes zoals bodypump. Daarnaast vind je vele halterstangen die ontworpen zijn voor specifieke trainingsdoeleinden. De meeste halterstangen hebben unieke eigenschappen en kenmerken, die van belang zijn voor optimaal trainingscomfort.

ATX Olympische Halterset 140 kg Rubber
Een barbell met halterschijven

De Olympische barbell

De officiële standaard van de halterstang is de Olympische barbell. Deze halterstang heeft voor heren een lengte van 220 centimeter en een gewicht van 20 kilo. Daarnaast bestaat er een Olympische barbell voor dames, met een lengte van 201 centimeter en een gewicht van 15 kilo. De Olympische barbell dankt haar naam aan het Olympische gewichtheffen, waar officiële regels gelden voor de halterstang. De regels zijn bepaald door de Internationale Weightlifting Federation en overgenomen door het Internationaal Olympisch Comité. Aan de eigenschappen en kenmerken van barbells voor wedstrijddoeleinden worden dus hoge eisen gesteld. De barbells in sportscholen en voor thuisgebruik zijn doorgaans afgeleiden, die minder geperfectioneerd en goedkoper zijn.

Zweep en rotering

Een barbell is meer dan een metalen stang. Barbells van de beste soort, beschikken bijvoorbeeld over een geschikte “zweep”, oftewel een zekere elasticiteit van het staal. Dit is nodig om zogenaamde elastische energie op te slaan. Daarnaast bevatten de uiteinden van een halterstang een soepel roterende lagering, die vrij kan roteren ten opzichte van het middenstuk. Hierdoor kunnen dat de pakketten met gewichten aan weerszijden van de halterstang op hun plek blijven, terwijl het middengedeelte met de beweging meedraait. Andere kenmerken van een halterstang zijn knurling en markeringen op het greepgedeelte.

De sleeves, draailagering en knurling van een halterstang
Sleeves, draailagering en knurling

Draailagering

Een moderne Olympische halterstang is voorzien van soepel roterende lageringen of bussen aan weerszijden. Hierdoor kunnen de sleeves, waaraan de schijven zijn bevestigd, en het greepvlak vrij van elkaar draaien. Dit is nodig om oefeningen veilig te kunnen uitvoeren of überhaupt te kunnen uitvoeren. Probeer maar eens een zware halter vanaf de grond boven je hoofd te brengen. Hiervoor moet de halterstang een slag draaien. En dat lukt niet als het pakket gewichten moet meedraaien door de rotatiekracht die dan vrij komt. Zonder draailagering zouden bepaalde bewegingen onmogelijk zijn en blessures in de hand worden gewerkt.

Greepgedeelte en knurling

Een halterstang heeft normaal gesproken een gekarteld greepvlak, zodat de stang niet uit je handen glijdt wanneer je oefeningen uitvoert. Deze karteling wordt ook wel knurling genoemd. De breedte van het greepvlak verschilt per stang en ook de diepte van de karteling verschilt. Eenvoudige exemplaren bevatten alleen een gekarteld greepvlak aan de buitenste zijden. Andere barbells hebben ook knurling in het midden van de stang. Deze zogenaamde center knurl geeft extra greepmogelijkheden voor oefeningen zoals de wrist curl.

Halterstang met markeringen

Markeringen

De meeste halterstangen zijn voorzien van markeringen bij het greepvlak. Dit zijn de gladde randjes die zich in de knurling bevinden. Aan de randjes kun je herkennen of je te maken hebt met een halterstang voor gewichtheffen of powerlifting. De officiële markeringen zitten op 91 cm uit elkaar (gewichtheffen) en 81 cm uit elkaar (powerlifting). Bij goedkopere halterstangen komt het vaak voor dat er ofwel willekeurige markering zijn aangebracht of dat er helemaal geen markering aanwezig is.

Barbells in de sportschool

In de meeste sportscholen vind je halterstangen in uiteenlopende uitvoeringen, zowel met vaste als verwisselbare gewichten. Soms kom je barbells tegen die veel gelijkenis vertonen met de Olympische variant. Dit zijn doorgaans commerciële niet gecertificeerde afgeleiden. Ze volstaan uitstekend voor het doel dat de meeste amateursporters nastreven. Het verschil tussen professionele barbells en afgeleiden zit bijvoorbeeld in kwaliteit, buigzaamheid en afmetingen. Vaak hebben de halterschijven in sportscholen ook een andere kleurstelling dan de officiële kleuren van de Olympische variant.

Breekbaarheid en kwaliteit

De ene barbell is de andere niet. Er zijn namelijk grote kwaliteitverschillen, die op het eerste oog niet te zien zijn. Het gebeurt regelmatig dat een barbell breekt. Daarnaast kunnen barbells vervormen en buigen. Tevens kan het voorkomen dat barbells gaan roesten. Ook kunnen de sleeves van goedkope exemplaren losraken. Sportwinkels hebben ervaren, dat de meeste ongelukken binnen 24 uur na aanschaf van een barbell gebeuren. Dit heeft vooral te maken met onjuist gebruik van het materiaal. In dit blog van Fitnesskoerier kun je meer lezen over ongelukken met halterstangen en hoe je ze kunt voorkomen.

ATX Gym Bumper Plate Halterset 120 kg
Barbell met bumperplates

Barbells in de sportschool

In de meeste sportscholen vind je halterstangen in uiteenlopende uitvoeringen, zowel met vaste als verwisselbare gewichten. Soms kom je barbells tegen die veel gelijkenis vertonen met de Olympische variant. Dit zijn doorgaans commerciële niet gecertificeerde afgeleiden. Ze volstaan uitstekend voor het doel dat de meeste amateursporters nastreven. Het verschil tussen professionele barbells en afgeleiden zit bijvoorbeeld in kwaliteit, buigzaamheid en afmetingen. Vaak hebben de halterschijven in sportscholen ook een andere kleurstelling dan de officiële kleuren van de Olympische variant.

Verkrijgbaarheid van barbells

Er bestaan barbells van verschillende kwaliteiten. Voor de meeste amateursporters zijn instapmodellen prima te gebruiken. Wanneer je echter zwaarder gaat heffen of op wedstrijdniveau actief bent, dan speelt de kwaliteit van de zweep en de draailageringen een belangrijke rol. Webshops waar je barbells kunt kopen, zijn onder meer Fitness SellerGorilla Sports en Fitnesskoerier.

Derrik Willemsen

Gevorderde krachttrainer en trotse eigenaar van een homegym. Mijn doelen zijn een gezonde lifestyle, spieropbouw en een krachtig lichaam. Op Men'sPower schrijf ik artikelen over krachttraining. Voor vragen kun je mij bereiken via Facebook, Twitter en Pinterest.

Over Men’sPower

Men’sPower biedt een heldere kijk op de principes van krachttraining. Dit platform helpt je op op weg naar maximale resultaten, thuis of in de sportschool. Ontdek alles over techniek, begrippen, oefeningen, materialen en nog veel meer.