Home » Begrippen » Materialen » Barbell
Materialen

Barbell, wat is het precies?

Olympische barbell met gewicht

Wat is een barbell?

Een barbell is een van de fundamentele materialen binnen de sport. Het is een krachtapparaat dat bestaat uit een rechte metalen stang waar losse gewichten aan kunnen worden gehangen. De stang heeft zelf doorgaans ook een behoorlijk gewicht, hoewel er ook zeer lichte barbells zijn voor bijvoorbeeld bodypump. In het Nederlands staat hij ook wel bekend als halterstang. De barbell bestaat in allerlei uitvoeringen en de lengte, vorm en het eigen gewicht verschillen per soort.

De Olympische barbell

De officiële standaard is de Olympische barbell voor heren. Deze heeft een lengte heeft van 220 centimeter en een gewicht van 20 kilo. Daarnaast is er een Olympische barbell voor dames met een lengte van 201 centimeter en een gewicht van 15 kilo. De Olympische barbell is bekend van het gewichtheffen. Aan deze type halterstangen kunnen gewichten worden geplaatst, waardoor het geheel zwaarder wordt.

Zweep, rotering en gripgedeelte

Een vergelijkbare stang wordt gebruikt door amateursporters bij allerlei oefeningen voor krachttraining, fitness, crossfit en bodybuilding. Barbells van de beste soort beschikken normaal gesproken over een geschikte “zweep”, waarin zogenaamde elastische energie wordt opgeslagen. De uiteinden van de stang hebben een soepele rotering, zodat bewegingen van de bevestigde gewichten niet gelijk lopen met roteringen van de stang. Het gripgedeelte, dat zich tussen de roterende uiteinden bevindt, is normaal gesproken gegraveerd met een gekarteld patroon. Dit wordt ook wel knurling genoemd. De knurling zorgt ervoor dat lifters een stevige grip hebben.

Barbells in de sportschool

In de meeste sportscholen vind je halterstangen in uiteenlopende uitvoeringen, zowel met vaste als verwisselbare gewichten. Soms kom je barbells tegen die veel gelijkenis vertonen met de Olympische variant. Dit zijn doorgaans commerciële niet gecertificeerde afgeleiden. Ze volstaan uitstekend voor het doel dat de meeste amateursporters nastreven. Het verschil tussen professionele barbells en afgeleiden zit bijvoorbeeld in kwaliteit, buigzaamheid en afmetingen. Vaak hebben de gewichten in de sportschool ook een andere kleurstelling dan de officiële kleuren (rood, blauw, geel, groen en wit).

Reageer

Klik hier om te reageren