Menspower.nl
Barbell Wrist Curl

Barbell wrist curl

Deze oefening richt zich op het sterker maken van de buigspieren in de pols. Daarnaast krijgen de spieren voor greepkracht een goede work-out. Het voordeel van extra greepkracht is dat het helpt om andere krachtoefeningen met meer gewicht uit te gaan voeren. Sporters die sport beoefenen waar greepkracht van belang is hebben ook baat bij deze oefening. Denk bijvoorbeeld aan klimmen, rugby, tennis en andere slagsporten.

Wat is de barbell wrist curl?

De barbell wrist curl is een isolatie oefening die zich richt op het trainen van de handbuigers. Het is een specifieke oefening die vooral voor gevorderden toegevoegde waarde heeft, omdat het bijdraagt om andere oefeningen zwaarder te kunnen trainen. De barbell wrist curl wordt zittend uitgevoerd op een fitnessbank, stoel of kruk met behulp van een barbell. Desgewenst kan het gewicht van de barbell gaandeweg worden verhoogd.

Animatie barbell wrist curl

Animatie van de barbell wrist curl

Uitvoering en stappenplan

  1. Ga in het midden van een fitnessbank zitten, buig naar voren en laat je onderarmen op het bankje rusten.
  2. Pak de barbell vast met je handen op iets minder dan schouderbreedte. Je handpalmen zijn omhoog gericht.
  3. Laat je onderarmen op de fitnessbank rusten met je polsen voorbij het uiteinde.
  4. Je kunt je polsen nu naar de vloer draaien zonder de fitnessbank te raken.
  5. Laat de barbell nu naar de vloer zakken en laat de stang uit de handpalmen naar de vingers rollen.
  6. Beweeg de barbell weer omhoog door de stang in je hand te pakken en je knokkels naar het plafond te draaien.
  7. Doe het aantal gewenste herhalingen.

Tips bij deze oefening

  • Hou je polsen en ellebogen op gelijke hoogte om de weerstand op de polsbuigspieren in stand te houden.
  • Zorg dat het vloeroppervlak vrij is. Mocht de barbell uit je handen glippen, dan kan hij wegrollen zonder anderen te raken.
  • Voorkom bewegingen van andere lichaamsdelen dan je handen.

Welke spieren train je?

De barbell wrist curl richt zich vooral op het trainen van de handbuigers. Dit zijn spieren in de onderarmen die ervoor zorgen dat onze handen kunnen bewegen. Om precies te zijn train je de flexor carpi radialis, die ook wel bekend staat als de radiale handbuiger. Deze spier loopt diagonaal aan de rechterkant van de onderarm. Daarnaast train je de flexor carpi ulnaris, die aan de linkerkant van de onderarm ligt. Tot slot wordt ook de flexor digitorum licht meegetraind. Dit is een spier die helpt bij het bewegen van de vingers.

Derrik Willemsen

Gevorderde krachttrainer en trotse eigenaar van een homegym. Mijn doelen zijn een gezonde lifestyle, spieropbouw en een krachtig lichaam. Op Men'sPower schrijf ik artikelen over krachttraining. Voor vragen kun je mij bereiken via Facebook, Twitter en Pinterest.

Over Men’sPower

Men’sPower biedt een heldere kijk op de principes van krachttraining. Dit platform helpt je op op weg naar maximale resultaten, thuis of in de sportschool. Ontdek alles over techniek, begrippen, oefeningen, materialen en nog veel meer.