Home » Begrippen » Materialen » Halterbank
Materialen

Halterbank, wat is het precies?

Halterbank in de sportschool

Een halterbank is een fitnessapparaat waarmee je krachtoefeningen kunt uitvoeren. Anders dan bij een fitnessbank, is een halterbank uitgerust met een stelling waarop een halterstang kan worden geplaatst. De halterstang kan vanaf de bank in liggende positie eenvoudig uit het rek worden genomen, om hierna te starten met het befaamde bankdrukken. Een halterbank geeft echter mogelijkheden voor het uitvoeren van veel meer fitnessoefeningen. Sommige halterbanken zijn ontworpen met het oog op bankdrukken en anderen zijn voorzien van diverse opties. Daarmee zijn dit soort halterbanken eigenlijk multifunctionele apparaten.

Vlakke halterbanken

Bij de vlakke halterbanken vormen de fitnessbank en haltersteunen doorgaans één vast geheel. Vaak zijn ze voorzien van een robuust stalen profiel en dikke slijtvaste kussens. Ze zijn ontworpen voor intensief gebruik in fitnesscentra en hebben feitelijk alleen een functie als drukbank. De vlakke halterbank is niet verstelbaar. Sommige exemplaren zijn geplaatst in een vaste schuine stand (incline of decline). De haltersteunen zijn doorgaans voorzien van een gunrack met twee of drie posities, waarin de halterstang kan worden geplaatst. Sommige banken bevatten ook een speciaal spotterplatform.

Multifunctionele halterbanken

Met name voor thuisfitness bestaan er halterbanken die eigenlijk multifunctionele krachtapparaten zijn. Deze banken zijn vaak verstelbaar in verschillende hoeken (horizontaal, incline en decline) en ze zijn voorzien van accessoires waarmee diverse oefeningen kunnen worden uitgevoerd. Veel voorkomende accessoires zijn een bicepsunit, beencurlunit en butterfly unit. Vaak kunnen deze accessoires verwisseld worden en van de bank worden losgemaakt. De multifunctionele halterbanken hebben in de meeste gevallen haltersteunen die met pinnen op hoogte verstelbaar zijn. Ze komen ook voor met een gunrack.

Kwaliteits- en prijsverschillen

Het verschil in kwaliteit tussen halterbanken kan vooral worden afgelezen aan hun stabiliteit en belastbaar gewicht. In het professionele segment is een belastbaarheid van 600 kg niet ongebruikelijk, terwijl in het thuissegment een belastbaarheid onder de 200 kg eerder gebruikelijk is. De multifunctionele banken voor thuis hebben als voordeel dat ze veel trainingsmogelijkheden geven in een kleine ruimte. Daar staat tegenover dat ze niet de stabiliteit en gebruikservaring geven van professionele apparatuur. Halterbanken zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer 125 euro, terwijl professionele banken duizenden euro’s kunnen kosten.

Reageer

Klik hier om te reageren