Menspower.nl
Halterbank

Alles over de halterbank

Een halterbank is een fitnessapparaat, waarmee je krachtoefeningen kunt uitvoeren. Dit toestel staat ook wel bekend als drukbank. Anders dan bij een fitnessbank, is een halterbank aan het hoofdeinde verbonden met twee haltersteunen. Op deze steunen kun je een halterstang plaatsen. De halterstang kun je vervolgens vanaf de stelling uit het rek nemen, terwijl je op de bank ligt. De halterbank is uitgevonden om bankdrukken met zware gewichten mogelijk te maken. Veel moderne halterbanken bieden echter veel meer trainingsmogelijkheden en sommige apparaten bieden de eigenschappen van multifunctionele trainingstoestellen.

Typen halterbanken

Eens werd de halterbank uitgevonden om te kunnen bankdrukken. Bij deze bekende borstspieroefening lig je op je rug op de trainingsbank, en hef je een halterstang herhaaldelijk boven je borst. Om deze oefening mogelijk te maken, bestonden de eerste halterbanken uit een vlakke bank met hierachter een vaste stelling, waarop de halterstang rust en waarin hij kan worden teruggeplaatst na de oefening. Dit soort vlakke trainingsbanken bestaan nog steeds en je vindt ze onder meer in sportscholen. Voor thuisgebruik is echter een nieuwe generatie met drukbanken uitgevonden. Deze banken zijn in te delen in verstelbare halterbanken en multifunctionele halterbanken. De banken voor thuisgebruik zijn breder inzetbaar en geschikt om te variëren inoefeningen.

Barbarian functional bench press
Vlakke halterbank met spotterplatform

De vlakke halterbank

Een belangrijk kenmerk van de vlakke halterbank is dat de fitnessbank en haltersteunen één vast geheel vormen. Vaak zijn vaste banken voorzien van een robuust stalen profiel en dikke slijtvaste kussens. Ze zijn ontworpen voor intensief gebruik in fitnesscentra en zijn alleen geschikt om te bankdrukken met een halterstang. De vlakke halterbank is bovendien niet verstelbaar. Er bestaan echter wel exemplaren die een vaste schuine stand hebben. Dit zijn de vaste incline en decline halterbanken. De haltersteunen van vlakke banken zijn doorgaans voorzien van een gunrack met twee of drie posities. Hierin kun je de halterstang afleggen. Sommige banken bevatten ook een spotterplatform, waarop een trainingspartner plaats kan nemen om de bankdrukker te ondersteunen.

De verstelbare halterbank

Verstelbare halterbanken danken hun naam aan de veelzijdige verstelbaarheid van de rugleuning van de bank. Een dergelijke bank kan doorgaans in vlakke positie worden gebruikt maar ook in diverse schuine posities, zowel schuin omhoog als schuin omlaag. De verstelbare bank is doorgaans wel verbonden met de achterliggende haltersteunen. Het is dus eigenlijk een verstelbare fitnessbank waarop je ook kunt bankdrukken. Het voordeel van de verstelbare halterbank is dat je er, naast bankdrukken, veel meer oefeningen op kunt doen. Daarnaast kun je deze banken in veel gevallen uitbreiden met accessoires. Daarmee wordt het een multifunctioneel toestel.

De BH Fitness Optima Press
Multifunctionele halterbank

De multifunctionele halterbank

Voor thuisfitness bestaat er een categorie met drukbanken die eigenlijk multifunctionele krachtapparaten zijn. Deze banken kun je doorgaans verstellen in verschillende hoeken (horizontaal, incline en decline). Soms kun je ze voorzien van accessoires, zodat je diverse extra oefeningen kunt uitvoeren. Accessoires zijn bijvoorbeeld een biceps curl unit, leg unit en butterfly unit. Vaak kun je de accessoires verwisselen en van de bank losmaken. De multifunctionele halterbanken hebben in de meeste gevallen haltersteunen die met pinnen op hoogte verstelbaar zijn. Ze komen echter ook voor met een gunrack.

Kwaliteits- en prijsverschillen

De kwaliteit van een halterbank kun je vooral aflezen aan de stabiliteit en het belastbare gewicht. In het professionele segment is een belastbaar gewicht van 600 kilo niet ongebruikelijk, terwijl in het thuissegment een belastbaarheid onder de 200 kilo eerder gebruikelijk is. De multifunctionele banken voor thuis hebben als voordeel dat ze veel trainingsmogelijkheden bieden in een kleine ruimte. Daar staat tegenover dat ze niet de stabiliteit en gebruikservaring geven van professionele apparatuur. Halterbanken voor thuis zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer 125 euro. De prijs van professionele banken begint bij minimaal het driedubbele.

Buikspieroefening op de Finnlo Rexxus halterbank
Buikspieroefening op een halterbank

Halterbanken vergelijken

Naast het ontwerp van een halterbank, zijn er wel twintig factoren waarop je kunt letten wanneer je een drukbank wilt kopen. Om je op weg te helpen, hebben we de eigenschappen van halterbanken tegen het licht gehouden. Dit heeft geresulteerd in de top 10 halterbanken voor thuis. Wil je zelf eigenschappen en prijzen van banken vergelijken, dan kun deze handige vergelijkingsmodule gebruiken.

Verkrijgbaarheid halterbanken

Halterbanken zijn in vele soorten en maten verkrijgbaar. Naast de vlakke halterbank, bestaat de verstelbare halterbank en de multifunctionele halterbank. Sommige banken bevatten een adapter, waarin je accessoires kunt plaatsen. Voorbeelden van accessoires zijn een leg developer, butterly unit en biceps unit. Webshops waar je halterbanken kunt kopen, zijn onder meer Fitness SellerFitnesskoerier en Betersport.

Derrik Willemsen

Gevorderde krachttrainer en trotse eigenaar van een homegym. Mijn doelen zijn een gezonde lifestyle, spieropbouw en een krachtig lichaam. Op Men'sPower schrijf ik artikelen over krachttraining. Voor vragen kun je mij bereiken via Facebook, Twitter en Pinterest.

Over Men’sPower

Men’sPower biedt een heldere kijk op de principes van krachttraining. Dit platform helpt je op op weg naar maximale resultaten, thuis of in de sportschool. Ontdek alles over techniek, begrippen, oefeningen, materialen en nog veel meer.