Menspower.nl
Halterbank in de sportschool

Halterbank

Een halterbank is een fitnessapparaat waarmee je krachtoefeningen kunt uitvoeren. In tegenstelling tot een fitnessbank, is een halterbank uitgerust met een stelling. Hierop kun je een halterstang plaatsen. De halterstang kun je vervolgens vanaf de stelling uit het rek nemen, terwijl je op de bank ligt. De halterbank is uitgevonden om bankdrukken met zware gewichten mogelijk te maken. Veel halterbanken bieden echter meer trainingsmogelijkheden dan bankdrukken alleen.

Soorten halterbanken

Ooit werd de halterbank uitgevonden om te kunnen bankdrukken. In het verleden bestond een halterbank daarom uit een rechte bank en een vaste stelling. Dit soort vlakke halterbanken bestaan nog steeds en ze komen veel voor in sportscholen. Voor thuisgebruik is echter een nieuwe generatie met drukbanken bedacht. Deze zijn in te delen in verstelbare halterbanken en multifunctionele halterbanken. Dit type banken is breder inzetbaar en ook geschikt voor veel andere fitnessoefeningen.

Vlakke halterbanken

Een belangrijk kenmerk van vlakke halterbanken is dat de fitnessbank en haltersteunen één vast geheel vormen. Vaak zijn vaste drukbanken voorzien van een robuust stalen profiel en dikke slijtvaste kussens. Ze zijn ontworpen voor intensief gebruik in fitnesscentra en hebben alleen een functie als drukbank. De vlakke halterbank is niet verstelbaar. Er bestaan echter wel exemplaren die een vaste schuine stand hebben. Dit zijn de vaste incline en decline halterbanken. De haltersteunen van vlakke drukbanken zijn doorgaans voorzien van een gunrack met twee of drie posities. Hierin kun je de halterstang afleggen. Sommige banken bevatten ook een spotterplatform. Een aantal voorbeelden van vlakke halterbanken zijn hieronder weergegeven.


Verstelbare halterbanken

Zoals de naam doet vermoeden, kun je verstelbare halterbanken in verschillende standen gebruiken, doorgaans vlak en schuin omhoog (incline). Dit type halterbank kun je het beste zien als een verstelbare fitnessbank met hieraan vaste haltersteunen. Het is dus een fitnessbank waarop je ook kunt bankdrukken. Het voordeel van de verstelbare drukbank is dat je de bank ook in incline posities en soms in decline posities kunt plaatsen. Daarnaast kun je deze banken in veel gevallen uitbreiden met accessoires. Daarmee wordt het een multifunctioneel toestel.


Multifunctionele halterbanken

Voor thuisfitness bestaat er een categorie met halterbanken die eigenlijk multifunctionele krachtapparaten zijn. Deze banken kun je doorgaans verstellen in verschillende hoeken (horizontaal, incline en decline). Soms kun je ze voorzien van accessoires, zodat je diverse extra oefeningen kunt uitvoeren. Accessoires zijn bijvoorbeeld een bicepsunit, beencurlunit en butterfly unit. Vaak kun je de accessoires verwisselen en van de bank losmaken. De multifunctionele halterbanken hebben in de meeste gevallen haltersteunen die met pinnen op hoogte verstelbaar zijn. Ze komen ook voor met een gunrack.


Kwaliteits- en prijsverschillen

De kwaliteit van een halterbank kun je vooral aflezen aan de stabiliteit en het belastbare gewicht. In het professionele segment is een belastbaar gewicht van 600 kilo niet ongebruikelijk, terwijl in het thuissegment een belastbaarheid onder de 200 kilo eerder gebruikelijk is. De multifunctionele banken voor thuis hebben als voordeel dat ze veel trainingsmogelijkheden geven in een kleine ruimte. Daar staat tegenover dat ze niet de stabiliteit en gebruikservaring geven van professionele apparatuur. Halterbanken voor thuis zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer 125 euro. De prijs van professionele banken kan oplopen tot duizenden euro’s.

Derrik Willemsen

Gevorderde krachttrainer en trotse eigenaar van een homegym. Mijn doelen zijn een gezonde lifestyle, spieropbouw en een krachtig lichaam. Op Men'sPower schrijf ik artikelen over krachttraining. Voor vragen kun je mij bereiken via Facebook, Twitter en Pinterest.

Over Men’sPower

Men’sPower biedt een heldere kijk op de principes van krachttraining. Dit platform helpt je op op weg naar maximale resultaten, thuis of in de sportschool. Ontdek alles over techniek, begrippen, oefeningen, materialen en nog veel meer.