Home » Homegym » De 10 beste verstelbare halterbanken voor thuis, een overzicht met mogelijkheden
Homegym

De 10 beste verstelbare halterbanken voor thuis, een overzicht met mogelijkheden

Een goede halterbank is verstelbaar
Een goede halterbank is verstelbaar

Ervaren sporters weten dat het geweldig is wanneer je thuis kunt trainen op op je eigen halterbank. Zo’n halterbank moet natuurlijk wel aan verschillende eisen voldoen, zeker wanneer je schaars in je ruimte zit en geen complete sportstudio kunt inrichten. Een ideale halterbank voor thuis heeft bijvoorbeeld een verstelbare zitting en rugleuning. En het liefst kan hij worden uitgebreid naar een multifunctioneel toestel, met bijvoorbeeld een biceps unit en beensteunen. Ten opzichte van de professionele banken in de sportschool, wil je natuurlijk niet te veel inleveren aan stabiliteit en comfort. Maar een halterbank moet wel betaalbaar zijn.

Criteria voor goede halterbanken

Bestaat er een halterbank die aan al deze eisen voldoet? Dat heb ik uitgezocht. In dit artikel beschrijf ik tien interessante opties voor een goede halterbank voor thuis. Om tot een neutraal overzicht te komen, heb ik de meest belangrijke eigenschappen van geschikte halterbanken tegen het licht gehouden. Dit zijn stabiliteit, belastbaarheid, verstelbaarheid, uitbreidingsmogelijkheden, inklapmogelijkheid en prijs. In totaal heb ik 13 kenmerken meegeteld en gewogen (hoe dit precies werkt vind je onderaan deze pagina). Het resultaat is de volgende top 10 met halterbanken.

Marbo MS l106

1. Marbo MS l106

De onbetwiste nummer één is de Marbo MS l106 halterbank door zijn uitstekende prijs-kwaliteit verhouding. Deze 30 kg zware bank is namelijk tot maar liefst 300 kg belastbaar, belangrijke uitbreidingsopties zijn beschikbaar en de prijs is zeer gunstig. De bank is in zeer veel posities verstelbaar, waardoor verfijnde incline en decline posities mogelijk zijn. De zitting heeft 3 standen en de rugleuning heeft 13 standen. De Marbo MS l106 kan desgewenst worden uitgebreid met een leg curl unit en biceps curl unit.

179.00Kopen


Marbo MH l107

2. Marbo MH l107

Ook de Marbo MH l107 halterbank heeft een gunstige prijs-kwaliteit verhouding. Ten opzichte van de MS l106 is hij met 24 kg een stuk lichter. En met 250 kg iets minder zwaar belastbaar. Deze bank is dan ook een kwart goedkoper dan zijn grotere broer. De zitting kan worden versteld in 3 posities en de rugleuning in 6 posities. Dit geeft de bank bijzonder veel mogelijkheden voor een drukbank in het lagere prijssegment. De MS l107 kan desgewenst worden uitgebreid met verschillende units.

134.00Kopen


Megatec Olympic Bench

3. Megatec Olympic Bench

Deze halterbank van Megatec bevindt zich in een hoger prijssegment. Dat mag ook wel, want de 76 kg zware Olympic Bench is extreem stabiel, met een massief stalen frame van 75 x 75 mm. Van alle halterbanken heeft deze bank de meeste verstelmogelijkheden, met 3 posities voor de zitting en 15 voor de rugleuning. De haltersteunen zijn tot 270 kg belastbaar en ze kunnen ook gebruikt worden voor het uitvoeren van squats. De Olympic Bench is uitgerust met een adapter voor een optioneel verkrijgbare leg curl unit en biceps curl unit.

529.00Kopen


Powertec WB-OB Halterbank

4. Powertec WB-OB

De Powertec WB-OB is zeer gewaagd aan de Megatec Olympic Bench. Deze robuuste halterbank is namelijk ook 76 kg zwaar en het belastbare gewicht is 270 kg. Op één belangrijke eigenschap verschillen de banken van elkaar en dat is de verstelbaarheid van de zitting en leuning. De Powertec WB-OB beschikt namelijk over 4 posities voor de zitting en 9 posities voor de rugleuning. Deze verstelbare halterbank is eveneens uitgerust met een adapter voor het plaatsen van een optioneel verkrijgbare leg curl unit en biceps curl unit.

549.00Kopen


Finnlo Rexxus Halterbank

5. Finnlo Rexxus

Deze elegante 63 kg zware inklapbare halterbank van Finnlo staat op de vijfde plaats. Net als de Megatec Olympic Bench en de Powertec WB-OB hangt er wel een prijskaartje aan de tot 250 kg belastbare Finnlo Rexxus. Wat deze bank uniek maakt, is de verticale inklapmogelijkheid. Zijn ruimtebesparende functie maakt de Rexxus tot een zeer geschikte halterbank voor thuis. De zitting is verstelbaar in 2 posities en de rugleuning is verstelbaar in 9 posities. Deze bank beschikt over een vaste biceps curl unit die tevens als leg curl bank gebruikt kan worden.

699.00Kopen


Focus Fitness Force 50

6. Focus Fitness Force 50

De Focus Fitness Force 50 is een rijk uitgeruste halterbank met een zeer scherpe prijs. Met een eigen gewicht van 35 kg en een belastbaarheid van 140 kg is het een instapmodel met een beperkte belastbaarheid. In tegenstelling tot de lager geprijsde halterbanken van Marbo, worden bij deze bank standaard een biceps curl unit en leg curl unit meegeleverd. Je krijgt met de Fitness Force 50 dus bijzonder veel waar voor je geld. Deze bank beschikt relatief over een beperkt aantal verstelmogelijkheden; alleen de rugleuning is in 4 posities verstelbaar.

129.20Kopen


Tunturi WB50 Halterbank

7. Tunturi WB50

Deze elegante verstelbare halterbank van Tunturi is rijk uitgerust. Hij beschikt over een verplaatsbaar halterrek, dat tevens als squatrek kan dienen. Het is een middenklasser, met een eigen gewicht van ruim 42 kg en een belastbaarheid van 270 kg. Met de meegeleverde biceps curl unit en leg curl unit krijg je veel waar voor je geld. Het aantal verstelmogelijkheden van de bank is aan de lage kant, met 2 posities voor de zitting en 4 posities voor de rugleuning. Deze bank heeft echter wel de mogelijkheid voor incline en decline oefeningen.

282.85Kopen


Body Solid GDIB46L Halterbank

8. Body Solid GDIB46L

Op positie acht vinden we deze verstelbare halterbank van het wereldmerk Body Solid, met een eigen gewicht van 50 kg en belastbare haltersteunen tot 150 kg. Deze bank heeft niet de robuustheid van diverse andere banken in dit overzicht. De Body Solid GDIB46L is echter wel uitgerust met relatief veel incline en decline mogelijkheden. De zitting is verstelbaar in 2 posities en de rugleuning kan op 6 posities worden ingesteld. Bij deze bank zit een leg curl unit inbegrepen. Optioneel zijn een biceps unit en lat pulley unit verkrijgbaar.

450.00Kopen


BH Fitness Optima Press Halterbank

9. BH Fitness Optima Press

De 46 kg zware Optima Press van BH Fitness is een rijk uitgeruste en elegante halterbank. Bij deze multifunctionele bank worden een vast te monteren leg curl unit en biceps curl unit meegeleverd. De Optima Press is tot 160 kg belastbaar, waardoor het een prima instapmodel is. Hij heeft redelijk wat verstelmogelijkheden, met een zitting met 3 posities en een rugleuning met 4 verstelbare posities. De haltersteunen van deze bank zijn ook te gebruiken voor het uitvoeren van bijvoorbeeld squats.

399.00Kopen


Tunturi WB50 Halterbank

10. Tunturi WB60

Op plaats tien vinden we de WB60, het kleine broertje van de Tunturi WB50. Deze drukbank is met een eigen gewicht van 24,5 kg de helft lichter en met 150 kg de helft minder zwaar belastbaar. Dit biedt ook voordelen, want hij is compact, gemakkelijker te hanteren en prima te gebruiken als instapmodel. De Tunturi WB60 beschikt over een meegeleverd biceps curl station en een leg curl unit. De rugleuning is verstelbaar in 4 posities en de bank kan zowel in horizontale positie als in incline positie mee getraind worden.

214.95Kopen


De criteria voor een goede verstelbare halterbank voor thuis

Tot slot nog even een kleine toelichting bij het bovenstaande overzicht. Om tot een top 10 met halterbanken voor thuis te komen, heb ik een aantal belangrijke eigenschappen van tien geschikte halterbanken tegen het licht gehouden. Eerst heb ik iedere bank op 13 eigenschappen beoordeeld, om ze vervolgens op belangrijkheid te wegen. Dit levert een soort puntenschaal op en uiteindelijk levert het een rangschikking op. Eigenschappen zijn onder meer belastbaarheid, eigen gewicht, verstelmogelijkheden van zitting en rugleuning, de aanwezigheid van een decline stand en de beschikbare opties. Al deze eigenschappen zijn globaal in te delen in vijf criteria, namelijk stabiliteit en belastbaarheid (30%), verstelbaarheid (20%), aanwezigheid van opties (15%), inklapmogelijkheid (10%) en prijs (25%). In deze handige tabel kun je de eigenschappen per bank en de scores nog eens nalezen.

Over de auteur

Derrik

Gevorderde krachttrainer en ervaringsdeskundige in de sportschool. Trotse eigenaar van een homegym. Heeft als doel een gezonde lifestyle en vindt het leuk om te werken aan spieropbouw en een krachtig lichaam. Blogger op Men'sPower over krachttraining, fitness en voeding.

Reageer

Klik hier om te reageren