Menspower.nl
BH Fitness Optima Press

De 10 beste verstelbare halterbanken voor thuis, een overzicht

Ervaren sporters weten dat het geweldig is wanneer je thuis kunt trainen op op je eigen halterbank. Zo’n halterbank moet natuurlijk wel aan verschillende eisen voldoen, zeker wanneer je schaars in je ruimte zit en geen complete sportstudio kunt inrichten. Een ideale halterbank heeft bijvoorbeeld een verstelbare zitting en rugleuning. En het liefst kan hij worden uitgebreid naar een multifunctioneel toestel, met bijvoorbeeld een biceps unit en beensteunen. Ten opzichte van de professionele banken in de sportschool, wil je niet te veel inleveren aan stabiliteit en comfort. Maar een verstelbare halterbank moet natuurlijk wel betaalbaar zijn.

Een goede halterbank is verstelbaar
Een goede halterbank is verstelbaar

De 10 beste verstelbare halterbanken

Bestaat er een halterbank die aan al deze eisen voldoet? Dat heb ik uitgezocht. Hieronder beschrijf ik tien interessante verstelbare halterbanken die allemaal geschikt zijn voor thuisgebruik. Om tot een eerlijke rangschikking te komen, heb ik een aantal belangrijke eigenschappen van de halterbanken tegen het licht gehouden. Dit zijn stabiliteit, belastbaarheid, verstelbaarheid, uitbreidingsmogelijkheden, inklapmogelijkheid en prijs. In totaal heb ik 13 kenmerken laten meewegen (hoe dit precies werkt vind je onderaan deze pagina). Het resultaat is de volgende top 10 met verstelbare halterbanken.


Marbo MS 106

Marbo MS l106

179.00Meer info

De onbetwiste nummer één is de Marbo MS l106 halterbank door zijn uitstekende prijs-kwaliteit verhouding. Deze 30 kg zware bank is namelijk tot maar liefst 300 kg belastbaar. Belangrijke uitbreidingsopties zijn beschikbaar en de prijs is gunstig. De bank is in veel posities verstelbaar, waardoor verfijnde incline en decline posities mogelijk zijn. De zitting heeft 3 standen en de rugleuning heeft 13 standen. De Marbo MS l106 kan desgewenst worden uitgebreid met een leg curl unit en biceps curl unit.


Marbo MH l107

Marbo MH l107

134.00Meer info

Ook de Marbo MH l107 heeft een gunstige prijs-kwaliteit verhouding. Ten opzichte van de MS l106 is deze halterbank met 24 kg een stuk lichter. En met 250 kg is hij ook iets minder zwaar belastbaar. Deze bank is dan ook een kwart goedkoper dan zijn grotere broer. De zitting kan worden versteld in 3 posities en de rugleuning in 6 posities. Dit geeft de bank veel mogelijkheden voor een drukbank in het lagere prijssegment. De MS l107 kan desgewenst worden uitgebreid met verschillende units.


Megatec Olympic Bench

Megatec Olympic Bench

529.00Meer info

Deze halterbank van Megatec bevindt zich in een hoger prijssegment. Dat mag ook wel, want de 76 kg zware Olympic Bench is extreem stabiel, met een massief stalen frame van 75 x 75 mm. Van alle verstelbare halterbanken heeft deze bank de meeste verstelmogelijkheden, met 3 posities voor de zitting en 15 voor de rugleuning. De haltersteunen zijn tot 270 kg belastbaar en ze kunnen ook gebruikt worden voor het uitvoeren van squats. De Olympic Bench is uitgerust met een adapter voor een optioneel verkrijgbare leg curl unit en biceps curl unit.


Powertec WB OB

Powertec WB-OB

549.00Meer info

De Powertec WB-OB is zeer gewaagd aan de Megatec Olympic Bench. Deze robuuste halterbank is namelijk ook 76 kg zwaar en het belastbare gewicht is 270 kg. Op één belangrijke eigenschap verschillen de drukbanken van elkaar en dat is de verstelbaarheid van de zitting en leuning. De Powertec WB-OB beschikt namelijk over 4 posities voor de zitting en 9 posities voor de rugleuning. Deze verstelbare halterbank is eveneens uitgerust met een adapter voor het plaatsen van een optioneel verkrijgbare leg curl unit en biceps curl unit.


Finnlo Rexxus

Finnlo Rexxus

699.00Meer info

Deze elegante 63 kg zware inklapbare halterbank van Finnlo staat op de vijfde plaats. Net als de Megatec Olympic Bench en de Powertec WB-OB hangt er wel een prijskaartje aan de tot 250 kg belastbare Finnlo Rexxus. Wat deze bank uniek maakt, is de verticale inklapmogelijkheid. Zijn ruimtebesparende functie maakt de Rexxus tot een ideale halterbank voor kleine ruimtes. De zitting is verstelbaar in 2 posities en de rugleuning is verstelbaar in 9 posities. Deze bank beschikt over een vaste biceps curl unit die tevens als leg curl bank gebruikt kan worden.


Focus Fitness Force

Focus Fitness Force 50

149.00Meer info

De Focus Fitness Force 50 is een rijk uitgeruste halterbank met een scherpe prijs. Met een eigen gewicht van 35 kg en een belastbaarheid van 140 kg is het een instapmodel met een beperkte belastbaarheid. In tegenstelling tot de lager geprijsde halterbanken van Marbo, worden bij deze bank standaard een biceps curl unit en leg curl unit meegeleverd. Je krijgt dus veel waar voor je geld. Deze drukbank beschikt relatief over een beperkt aantal verstelmogelijkheden; alleen de rugleuning is in 4 posities verstelbaar.


Tunturi WB50

Tunturi WB50

299.00Meer info

Deze elegante verstelbare halterbank van Tunturi is rijk uitgerust. Hij beschikt over een verplaatsbaar halterrek, dat tevens als squatrek kan dienen. Het is een middenklasser, met een eigen gewicht van ruim 42 kg en een belastbaarheid van 270 kg. Met de meegeleverde biceps curl unit en leg curl unit krijg je veel waar voor je geld. Het aantal verstelmogelijkheden van de bank is aan de lage kant, met 2 posities voor de zitting en 4 posities voor de rugleuning. Deze bank heeft echter wel de mogelijkheid voor incline en decline trainingsmethodes.


Body Solid GDIB46L Halterbank

Body Solid GDIB46L

450.00Meer info

Op positie acht vinden we deze verstelbare halterbank van het wereldmerk Body Solid, met een eigen gewicht van 50 kg en belastbare haltersteunen tot 150 kg. Deze bank heeft niet de robuustheid van diverse andere banken in dit overzicht. De Body Solid GDIB46L is echter wel uitgerust met relatief veel incline en decline mogelijkheden. De zitting is verstelbaar in 2 posities en de rugleuning kan op 6 posities worden ingesteld. Bij deze bank zit een leg curl unit inbegrepen. Optioneel zijn een biceps unit en lat pulley unit verkrijgbaar.


BH Fitness Optima Press Halterbank

BH Fitness Optima Press

369.00Meer info

De 46 kg zware Optima Press van BH Fitness is een rijk uitgeruste en elegante halterbank. Bij deze multifunctionele bank worden een vast te monteren leg curl unit en biceps curl unit meegeleverd. De Optima Press is tot 160 kg belastbaar, waardoor het een prima instapmodel is. Hij heeft redelijk wat verstelmogelijkheden, met een zitting met 3 posities en een rugleuning met 4 verstelbare posities. De haltersteunen van deze bank zijn ook te gebruiken voor het uitvoeren van bijvoorbeeld squats.


Tunturi WB60 Halterbank

Tunturi WB60

249.00Meer info

Op plaats tien vinden we de WB60, het kleine broertje van de Tunturi WB50. Deze drukbank is met een eigen gewicht van 24,5 kg de helft lichter en met 150 kg de helft minder zwaar belastbaar. Dit biedt ook voordelen, want hij is compact, gemakkelijker te hanteren en prima te gebruiken als instapmodel. De Tunturi WB60 beschikt over een meegeleverd biceps curl station en een leg curl unit. De rugleuning is verstelbaar in 4 posities en de bank kan zowel in horizontale positie als in incline positie mee getraind worden.


Totstandkoming rangschikking

Tot slot nog even een kleine toelichting bij het bovenstaande overzicht. Om tot een top 10 met verstelbare halterbanken voor thuis te komen, heb ik een aantal belangrijke eigenschappen van tien geschikte halterbanken tegen het licht gehouden. Eerst heb ik iedere bank op 13 eigenschappen beoordeeld. Vervolgens heb ik de eigenschappen naar belangrijkheid gewogen en de scores hiermee vermenigvuldigd. Dit levert tot slot een soort puntenschaal op en uiteindelijk een rangschikking.

Beoordeelde eigenschappen

Eigenschappen zijn onder meer belastbaarheid, eigen gewicht, verstelmogelijkheden van zitting en rugleuning, de aanwezigheid van een decline stand en de beschikbare opties. Al deze eigenschappen zijn globaal in te delen in vijf criteria, namelijk stabiliteit en belastbaarheid (30%), verstelbaarheid (20%), aanwezigheid van opties (15%), inklapmogelijkheid (10%) en prijs (25%). In deze handige tabel kun je de eigenschappen per bank en de scores nog eens nalezen.

Zelf halterbanken vergelijken

Je kunt de producten die hierboven zijn beschreven nu zelf onderzoeken met een handige vergelijkingsmodule. Bij Men’sPower Shopping vind je namelijk een selectie met de beste halterbanken op de Nederlandse markt voor homegym en sportcentra. Je kunt jouw favoriete producten op een groot aantal eigenschappen en kenmerken vergelijken via een dynamische tabel. Op deze manier wordt je oriëntatieproces een stuk eenvoudiger.

Derrik Willemsen

Gevorderde krachttrainer en trotse eigenaar van een homegym. Mijn doelen zijn een gezonde lifestyle, spieropbouw en een krachtig lichaam. Op Men'sPower schrijf ik artikelen over krachttraining. Voor vragen kun je mij bereiken via Facebook, Twitter en Pinterest.

Over Men’sPower

Men’sPower biedt een heldere kijk op de principes van krachttraining. Dit platform helpt je op op weg naar maximale resultaten, thuis of in de sportschool. Ontdek alles over techniek, begrippen, oefeningen, materialen en nog veel meer.