Menspower.nl
ATX Halterset met bumperplates

Een halterset kopen, waar moet je op letten?

Wanneer je een halterset wilt kopen, dan kan dat veel gepuzzel met zich meebrengen. Er is veel keuze en de mogelijkheden, opties en prijzen lopen nogal uiteen. Omdat het een aankoop is die je zelden doet, wil je natuurlijk wel zeker weten dat je een set koopt waar je jarenlang plezier van hebt. Dit artikel helpt een handje bij de overwegingen die je zoal kunt maken wanneer je een halterset gaat aanschaffen.

ATX Halterset met bumperplates
ATX Halterset met bumperplates

Wat is een halterset?

Er bestaan kleine en grote haltersets. In dit artikel richt ik me echter alleen op de 50 mm Olympische haltersets. Dit is het materiaal dat bekend is van sportscholen en het Olympische gewichtheffen. De Olympische sets bestaan uit een Olympische halterstang van 220 cm lang en 20 kg zwaar (heren) of 201 cm lang en 15 kg zwaar (dames). Daarnaast bevatten ze een pakket met halterschijven, die een gezamenlijk gewicht hebben van pakweg 95 tot 160 kilo. De schijven hebben standaard een 50 mm boring, zodat ze naadloos op de halterstang bevestigd kan worden.

Drie klassen met haltersets

De Olympische haltersets kunnen globaal worden ingedeeld in drie klassen op basis van het type schijven. Sommige haltersets hebben oerdegelijke gietijzeren schijven, andere hebben rubber-gecoate schijven en er zijn haltersets met bumperplates. Het meest belangrijke verschil in deze drie klassen is de mate waarin ze geluiddempend en vloerbeschermend zijn. Gietijzeren schijven zijn dit nauwelijks, terwijl bumperplates deze eigenschappen in grote mate hebben. Een ander uiterlijk verschil is dat alle bumperplates, ongeacht hun gewicht, dezelfde diameter hebben. Gietijzeren schijven en rubber-gecoate schijven hebben verschillende maten.


Haltersets met gietijzeren schijven

Haltersets met gietijzeren schijven hebben een robuuste en pure uitstraling. Door hun eenvoud, zijn gietijzeren schijven vaak goedkoper dan schijven met een rubberen coating. De gietijzeren schijven zijn zelf uiteraard onverwoestbaar maar daar staat tegenover dat ze wel snel schade kunnen aanrichten aan je materialen bij stoten. En wanneer ze op de grond vallen zijn ze absoluut niet geluiddempend. Ze bieden ook geen demping aan de halterstang. Daardoor kan deze bij een harde val verbuigen of zelfs breken. Stel jezelf dus de vraag of je deze risico’s wilt nemen.

Voorbeelden van gietijzeren schijven

Haltersets met rubber-gecoate schijven

De rubber-gecoate halterschijven zijn doorgaans vervaardigd van gietijzer maar ze zijn omhuld met een dikke rubberen coating. Het grote voordeel van deze schijven is dat ze wél geluiddempend en vloerbeschermend zijn. De rubberen coating beperkt daarnaast eventuele schade aan andere materialen bij stoten of vallen. Een nadeel van de rubber-gecoate schijven is echter dat het rubber op den duur gebruikssporen gaat bevatten, zoals krassen of loslatend rubber. Zeker bij goedkopere schijven zullen op den duur steeds meer kleine stukjes rubber losraken.

Voorbeelden van rubber-gecoate schijven

Haltersets met massief rubberen schijven

De massief rubberen schijven staan ook wel bekend als bumperplates. Deze schijven zijn vooral bekend van crossfit. Ze kunnen echter ook prima gebruikt worden voor klassieke halteroefeningen. Het voordeel van deze schijven is dat ze wanneer ze op de grond vallen, als het ware reageren als een stuiterbal. Dit beperkt eventuele schade aan je vloer en andere materialen. Bumperplates hebben ongeacht hun gewicht allemaal dezelfde diameter. Een nadeel van bumperplates is wel dat het rubber op den duur gebruikssporen gaat bevatten. Daarnaast hebben deze schijven geen geïntegreerde handgrepen. Dat is een beperking wanneer je oefeningen met losse schijven wilt doen.

Sets met massief rubberen schijven

Een sleeve, draailagering en knurling (vlnr) van een halterstang
Een sleeve, draailagering en knurling (vlnr) van een halterstang

Details van de halterstang

Je weet nu globaal uit welke type schijven je kunt kiezen. Maar er is meer waar je op moet letten wanner je een halterset gaat kopen. Naast de verschillen in het type schijven, zijn er verschillende andere eigenschappen die bepalend kunnen zijn voor je aankoop. Dit zijn bijvoorbeeld het eigen gewicht van de halterstang en de aanwezigheid van markeringen en greepvlakken (knurling) op de stang.

Draailagering

Een moderne Olympische halterstang is voorzien van soepel roterende lageringen of bussen aan weerszijden. Hierdoor kunnen de sleeves, waaraan de schijven zijn bevestigd, en het greepvlak vrij van elkaar draaien. Dit is nodig om oefeningen veilig te kunnen uitvoeren of überhaupt te kunnen uitvoeren. Probeer maar eens een zware halter vanaf de grond boven je hoofd te brengen. Hiervoor moet de halterstang een slag draaien. En dat lukt niet als het pakket gewichten moet meedraaien door de rotatiekracht die dan vrij komt. De mate van soepelheid verschilt per halterstang.

Eigen gewicht halterstang

Officieel bedraagt het gewicht van een Olympische halterstang voor heren 20 kilo en voor dames 15 kilo. De meeste haltersets zijn voorzien van een halterstang van 20 kilo, terwijl sommige sets een stang van 15 kilo bevatten. Er is uiteraard niemand die je verplicht om de officiële standaard te volgen. Kies dus het gewicht dat jou de meeste trainingsmogelijkheden biedt. Een voordeel van de kleinere halterstang is bijvoorbeeld dat deze iets korter is en door zijn lagere gewicht is hij gemakkelijker te hanteren. Wel kan de lichtere stang voor mannen wat fragiel aanvoelen wanneer je eenmaal een stang van 20 kilo gewend bent.

Gekarteld greepvlak

Een halterstang heeft normaal gesproken een gekarteld greepvlak, zodat de stang niet uit je handen glijdt. Deze karteling wordt ook wel knurling genoemd. De breedte van het greepvlak verschilt per stang en ook de diepte van de karteling verschilt. Eenvoudige exemplaren hebben alleen een gekarteld greepvlak aan de buitenste zijden. Anderen hebben ook knurling in het midden van de stang. Deze zogenaamde center knurl geeft extra greepmogelijkheden voor oefeningen zoals de wrist curl.

Olympische en powerlifting markeringen

De meeste halterstangen zijn voorzien van markeringen bij het greepvlak. Dit zijn de gladde randjes in de knurling. Daaraan kun je herkennen of je te maken hebt met een halterstang voor gewichtheffen of powerlifting. De officiële markeringen zitten op 91 cm uit elkaar (gewichtheffen) en 81 cm uit elkaar (powerlifting). Goedkopere halterstangen kunnen een willekeurig bepaalde markering of geen markering bevatten.


Gietijzeren schijven met drievoudig geïntegreerde handgrepen en kunststof collars
Gietijzeren schijven met drievoudig geïntegreerde handgrepen en kunststof collars

Details van de schijven

Wanneer je een halterset koopt zijn er ook een aantal belangrijke details rondom de halterschijven waar je op moet letten. Dit is bijvoorbeeld het totaalgewicht van het schijvenpakket en de indeling van de schijven. Daarnaast verschillen de greepmogelijkheden en er bestaan verschillende sluitingen waarmee de schijven vastgeklemd worden aan de halterstang.

Gewichtsindeling schijven

Bij iedere halterset wordt een pakket met halterschijven meegeleverd. Het totaalgewicht aan schijven varieert en loopt uiteen van pakweg 80 tot 140 kg. Ook de indeling van de schijven varieert. Zo bevatten sommige haltersets schijven van 20 of 25 kilo, terwijl anderen wat meer schijven bevatten van een lager gewicht. Wat is nu de ideale indeling? Hiervoor geldt dat een hoger aantal schijven en de aanwezigheid van schijven met lage en hoge gewichten meer combinaties mogelijk maken en meer trainingsmogelijkheden geven.

Greepmogelijkheden

De meeste gietijzeren en rubber-gecoate schijven zijn voorzien van twee-, drie- of viervoudig geïntegreerde handgrepen. Dit is ontzettend handig wanneer je schijven wilt wisselen of bij het uitvoeren van oefeningen met losse schijven. Er bestaan ook gesloten schijven die alleen een greeprand aan de buitenzijde hebben. Een voorbeeld hiervan zijn de bumperplates. Deze gesloten schijven zijn moeilijker te hanteren.

Sluitingen

Voor een comfortabele en veilige training is het belangrijk dat de schijven niet op de halterstang gaan schuiven. De meeste haltersets zijn daarom uitgerust met veersluitingen. Dit zijn eenvoudige metalen klemmen die je tegen het pakket met schijven op de stang bevestigt. Er bestaan ook zogenaamde collars. Dit zijn kunststof of aluminium ringen die duurder zijn en makkelijker in gebruik. Voor de sluitingen geldt dat je prima kunt instappen met veersluitingen. Mochten ze niet bevatten dan kun je later altijd nog collars aanschaffen.


Prijs- en kwaliteitsverschillen

De prijzen van haltersets lopen nogal uiteen. De goedkoopste sets kosten minder dan €250,- terwijl de duurste haltersets het zesvoudige kosten. De prijsverschillen hangen in de eerste plaats samen met de kwaliteit van alle onderdelen, zoals de gebruikte materialen en de precisie van de gewichten. Zo moeten wedstrijdmaterialen gekalibreerd zijn en zeer nauwkeurig afgesteld en dat is kostbaar. Natuurlijk betaal je ook voor een stukje merkbeleving, wanneer je kiest voor een bekend a-merk.

Producten vergelijken

Je wilt nu misschien aan de slag gaan met het vergelijken van producten en vervolgens een halterset kopen. Hiervoor kun je op deze site terecht door gebruik te maken van een handige vergelijkingsmodule waarmee je een groot aantal kwalitatieve 50 mm haltersets kunt vergelijken op prijs, belastbaarheid, materialen en veel andere kenmerken en eigenschappen. De producten in de module zijn geselecteerd bij verschillende aanbieders van fitnessmaterialen.

Samenvatting

Er zijn zeker tien belangrijke kenmerken waar je rekening mee moet houden wanneer je een halterset aanschaft. Het materiaal en de indeling van de schijven is het meest onderscheidend. Daarnaast zijn er vooral kwaliteitsverschillen op details, zoals greepvlakken, soepelheid van de lageringen en het type sluitingen. Er bestaan haltersets van wedstrijdklasse en eenvoudige instapmodellen. Wat is dan ideaal voor thuissporters? Een goede vuistregel is dat de meeste sporters prima uit de voeten kunnen met een middenklasser, terwijl het hogere segment vooral geschikt is voor professionele sporters.

Derrik Willemsen

Gevorderde krachttrainer en trotse eigenaar van een homegym. Mijn doelen zijn een gezonde lifestyle, spieropbouw en een krachtig lichaam. Op Men'sPower schrijf ik artikelen over krachttraining. Voor vragen kun je mij bereiken via Facebook, Twitter en Pinterest.

Over Men’sPower

Men’sPower biedt een heldere kijk op de principes van krachttraining. Dit platform helpt je op op weg naar maximale resultaten, thuis of in de sportschool. Ontdek alles over techniek, begrippen, oefeningen, materialen en nog veel meer.