Menspower.nl
Losse staanders met verbindingsbalk

Een squatrek kopen, waar moet je allemaal op letten?

Sta je op het punt om een homegym te gaan inrichten en overweeg je om een squatrek te kopen? Dat kan een flinke klus zijn, want het aantal mogelijkheden is groot. Je hebt te maken met verschillende type rekken. Misschien wil je ook een aantal extra’s, zoals veiligheidssteunen en een optrekstang. In dit artikel neem ik je mee in de wereld van de squatrekken. Ik beschrijf welke type rekken je op de markt vindt en wat de voor- en nadelen zijn van ieder type. Daarnaast heb ik een aantal mogelijkheden geselecteerd waarvan ik denk dat ze de moeite waard zijn om verder te bekijken.

Barbarian haltersteunen met verbindingsbalk
Barbarian haltersteunen met verbindingsbalk

Wat is een squatrek ook alweer?

Laten we nog even terug gaan naar het begin. Je wilt dus een squatrek kopen, maar waarvoor gebruik je dit krachtapparaat ook alweer precies? De belangrijkste functie van een squatrek is om er een halterstang op te leggen op verschillende hoogtes, afhankelijk van de oefening die je wilt uitvoeren. Zo’n rek maakt het mogelijk om op een veilige manier zwaar te trainen.

Wanneer je zwaar traint, dan zal de halterstang een flink gewicht hebben. Hierdoor is het vaak niet mogelijk om de stang vanaf de grond in de startpositie te brengen. Probeer vanaf de grond bijvoorbeeld eens een halterstang van 75 kilo op je bovenrug te leggen. Dit lukt niet zonder hulpmiddelen. Met een squatrek lukt het wel, want je kunt de halterstang op de gewenste hoogte in het rek leggen en voorzien van schijven. Daarna kun je de halterstang vanaf het rek op je lichaam plaatsen.

De type squatrekken waaruit je kunt kiezen

Squatrekken kunnen globaal worden ingedeeld in drie typen. Dit zijn de losse staanders, het verbonden squatrek en het gunrack. Wat deze rekken met elkaar delen is dat je er een halterstang op kunt leggen. Daarnaast zijn er vooral verschillen, zoals hun uiterlijke kenmerken, de ruimte die ze innemen, hun belastbaarheid en stabiliteit. Hier zit ook het grootste deel van je overweging bij een squatrek kopen.

Een vuistregel is dat het aantal trainingsmogelijkheden toeneemt wanneer een fitnessrek stabieler en massiever is. Dit komt de belastbaarheid ten goede en het maakt extra’s zoals veiligheidssteunen mogelijk. Goed, je weet nu dat er drie type rekken zijn, namelijk de losse staanders, het verbonden squatrek en het gunrack. De voor- en nadelen van de drie typen zet ik hieronder op een rij. Per type heb ik daarnaast een aantal interessante rekken geselecteerd.

De losse staanders

De losse staanders vormen het meest eenvoudige squatrek. Dit rek neemt weinig ruimte in. Omdat de staanders gemakkelijk verplaatst kunnen worden, hoef je geen permanente ruimte beschikbaar te hebben. En wanneer je homegym klein is, zet je ze gemakkelijk aan de kant. Een nadeel van de losse staanders is dat ze niet de stabiliteit van een vast rek hebben. Hun belastbaarheid is soms vrij hoog maar dat ervaar je in praktijk niet zoals bij een vast rek.

Omdat losse staanders vaak geen veiligheidssteunen hebben, is écht zwaar trainen op dit rek niet verantwoord. Want bij spierfalen kun je de halterstang niet gemakkelijk kwijt, met blessures en materiaalschade tot gevolg. Sommige losse staanders kunnen optioneel met een verbindingsbalk worden uitgebreid. Hierdoor neemt hun stabiliteit en belastbaarheid sterk toe.

Enkele mogelijkheden van losse staanders

Het verbonden squatrek

Bij het verbonden squatrek zijn twee losse staanders op vloerhoogte met elkaar verbonden. Soms bevindt zich aan de bovenkant een optrekstang, die tegelijkertijd een extra verbinding tussen de staanders vormt. Door de verbinding(en) is het verbonden squatrek behoorlijk stabiel en dat traint wel zo comfortabel. Door de verbinding is dit type rek zwaar en daardoor niet snel te verplaatsen. Zit je dus krap in je ruimte, dan is dat een nadeel.

Dit type rek heeft soms ook veiligheidssteunen of je kunt ze er optioneel bijbestellen. Hierdoor kun je de halterstang bij spierfalen gemakkelijk halverwege het rek kwijt. Een belangrijk voordeel van het verbonden squatrek is dat de meeste exemplaren zijn voorzien van westside hole spacing. Dit is de rij gaatjes waaraan je de afleghaken vrij nauwkeurig kunt bevestigen op de ideale hoogte. Het robuustere gunrack is wat dat betreft beperkt.

Enkele mogelijkheden van het verbonden squatrek

Het gunrack

Met een gunrack haal je de meeste stabiliteit in huis. Dit rek heeft ingebouwde afleghaken op meerdere posities. Dat zorgt voor effectiviteit want hierdoor hoef je tussen de oefeningen geen afleghaken te verplaatsen. Het kan ook een nadeel zijn, want de posities van de ingebouwde afleghaken liggen relatief ver uit elkaar. Wil je de halterstang dus op een zeer precieze hoogte op het rek leggen, dan is dit niet mogelijk.

Sommige gunracks beschikken net als het verbonden rek over veiligheidssteunen. Hierdoor kun je tot spierfalen trainen. Bij het gunrack zijn de staanders op verschillende punten met elkaar verbonden en dat geeft stabiliteit, wat de belastbaarheid ten goede komt. In het gebruik is het gunrack onder de squatrekken het meest robuust. Daardoor zijn ze het meest praktisch. Ze nemen echter wel flink wat ruimte in beslag en het gunrack is niet snel te verplaatsen.

Enkele mogelijkheden van het gunrack

Squatrekken vergelijken

Nu je dit alles weet wil je misschien aan de slag gaan met het vergelijken van squatrekken bij verschillende webshops. Ook hiervoor kun je op deze site terecht door gebruik te maken van een handige vergelijkingsmodule waarmee je een groot aantal kwalitatieve squatrekken kunt vergelijken op prijs, belastbaarheid, materialen en heel veel andere kenmerken en eigenschappen. Dus doe ideeën op, weet wat je koopt en start met trainen.

Tot slot

Wanneer je een squatrek wilt kopen, dan zijn er twee belangrijke overwegingen die je moet maken. Allereerst is dit de ruimte die het rek mag innemen. Daarnaast zijn dit de stabiliteit en de belastbaarheid van het rek. Gewenste extra’s zoals veiligheidssteunen of een optrekstang kunnen ook een rol spelen bij je keuze. En omdat het oog ook wat wil, zijn de uiterlijke kenmerken niet onbelangrijk. Bij ieder aankoop speelt prijs natuurlijk ook een rol. Voor ieder type rek geldt dat deze voor lagere en hogere prijzen verkrijgbaar zijn.

Derrik Willemsen

Gevorderde krachttrainer en trotse eigenaar van een homegym. Mijn doelen zijn een gezonde lifestyle, spieropbouw en een krachtig lichaam. Op Men'sPower schrijf ik artikelen over krachttraining. Voor vragen kun je mij bereiken via Facebook, Twitter en Pinterest.

Over Men’sPower

Men’sPower biedt een heldere kijk op de principes van krachttraining. Dit platform helpt je op op weg naar maximale resultaten, thuis of in de sportschool. Ontdek alles over techniek, begrippen, oefeningen, materialen en nog veel meer.