Menspower.nl
Barbarian Multi Bench

De 15 beste verstelbare fitnessbanken, een overzicht

Wanneer je thuis aan krachttraining wilt doen, dan is het handig om een aantal basismaterialen tot je beschikking te hebben. Tot de eerste benodigdheden van een homegym hoort natuurlijk een verstelbare fitnessbank. Zo’n trainingsbank geeft je de mogelijkheid om effectief te trainen en fitnessoefeningen op een veilige manier uit te voeren. Een ideale fitnessbank is in de eerste plaats stabiel en zwaar belastbaar, zodat deze niet gaat wiebelen tijdens het trainen. Daarnaast moet hij tegen een stootje kunnen. En het liefst zijn zowel de rugleuning als de zitting verstelbaar. Dit vergroot immers het aantal trainingsmogelijkheden en zorgt voor comfort. Tot slot is een goede fitnessbank ook betaalbaar.

De 15 beste verstelbare fitnessbanken

Er bestaan diverse fitnessbanken voor thuisgebruik, die zich kunnen meten aan het materiaal dat in sportscholen te vinden is. Hieronder beschrijf ik vijftien verstelbare fitnessbanken die allemaal geschikt zijn om er thuis intensief mee te trainen. Om tot een objectieve rangschikking te komen heb ik een aantal eigenschappen tegen het licht gehouden. Dit zijn prijs, de mogelijkheden om de rugleuning en zitting te verstellen, de belastbaarheid en de aanwezigheid van bijvoorbeeld transportwielen, een handgreep en voetsteunen. In totaal heb ik 11 kenmerken laten meewegen (hoe de berekening werkt vind je onderaan deze pagina). Het resultaat is de volgende top 15.

Marbo trainingsbank MH-l115

Marbo Fitnessbank MH-L115

89.00Meer info

Deze verstelbare fitnessbank van Marbo Sports scoort van alle trainingsbanken het hoogst. Dat komt in de eerste plaats door de gunstige prijs. Daarnaast scoort deze bank hoog op eigenschappen voor een fitnessbank in het lagere prijssegment. De Marbo MH-L115 is om te beginnen tot 250 kilo belastbaar, waardoor hij veel aankan voor een instapmodel. Daarnaast is de bank uitgebreid verstelbaar: de rugleuning heeft 7 posities en de zitting heeft 3 posities. De MH-L115 biedt hiermee veel mogelijkheden voor incline en decline oefeningen. Deze verstelbare fitnessbank beschikt bovendien over een adapter aan de voorkant, waarin accessoires zoals een biceps curl unit kunnen worden bevestigd. Het eigen gewicht van de MH-L115 is 15 kilo. Daarmee is de stabiliteit wel beduidend lager dan die van andere banken in dit overzicht.


Marbo trainingsbank MS-L102

Marbo Fitnessbank MS-L102

129.00Meer info

Deze trainingsbank van Marbo is evenals de MH-L115 een uitstekende keuze in het lagere prijssegment. Met een eigen gewicht van 27 kilo is deze bank veel zwaarder dan de MH-L115, waardoor hij stabieler aanvoelt. Toch kan deze verstelbare fitnessbank met een belastbaar gewicht van 225 kilo iets minder aan. De Marbo MS-L102 heeft een verstelbare rugleuning in 10 posities en een verstelbare zitting in 3 posities. Dat is ruim voor een instapmodel. De Marbo MS-L102 is als vlakke bank te gebruiken en biedt dus diverse incline en decline posities. Deze trainingsbank is uitgerust met een adapter waarin je accessoires kunt bevestigen. Een nadeel van de MS-L102 is dat hij geen transportwielen heeft, waardoor hij niet eenvoudig kan worden verplaatst.


Barbarian multi bench 2.0

Barbarian Multi Bench 2.0

349.00Meer info

Op de derde plaats vinden we de stoere Barbarian Multi Bench 2.0. Dit is een robuuste fitnessbank met professionele mogelijkheden, terwijl de prijs bijzonder gunstig is. De Barbarian Multi Bench 2.0 is zwaar belastbaar tot maar liefst 400 kilo en hij heeft een eigen gewicht van 43 kilo. Je verplaatst deze massieve bank gemakkelijk dankzij de transportwielen en de robuuste handgreep aan de voorzijde. De rugleuning kun je verstellen in 14 posities en de zitting in 6 posities. Daarmee scoort de Multi Bench 2.0 het hoogst van alle banken in dit overzicht. Wat deze fitnessbank extra interessant maakt, is dat hij uitbreidbaar is met accessoires via de adapter aan de voorzijde.


Heavy Duty Multi Bench 1100

Heavy Duty Multi Bench 1100

159.00Meer info

We vervolgen dit overzicht met de Heavy Duty Multi Bench 1100. Met deze degelijk ogende fitnessbank krijg je veel waar voor je geld. De Multi Bench van Heavy Duty is gunstig geprijsd in relatie tot haar mogelijkheden. Deze verstelbare fitnessbank kan belast worden tot 250 kilo terwijl het eigen gewicht 28 kilo is. Daarmee is het een stabiele en degelijke bank. Tegelijkertijd biedt hij heel wat mogelijkheden voor incline, vlakke en decline posities. De rugleuning is verstelbaar in 6 posities, wat aan de lage kant is. De zitting kan worden ingesteld in 4 posities, wat juist weer aan de hoge kant is. Deze robuuste bank is voorzien van handgrepen en transportwielen, zodat je hem makkelijk kunt verplaatsen.


BH Fitness Optima Fitnessbank

BH Fitness Optima Fitnessbank

149.00Meer info

Deze bank van BH Fitness is een interessant instapmodel. Het is een bank in het lagere prijssegment met uitstekende eigenschappen en een elegant ontwerp. De bank valt op door de aanwezigheid van beenondersteuning, wat ideaal is wanneer je decline oefeningen wilt uitvoeren en niet van de bank wilt afglijden. De Optima fitnessbank is redelijk stabiel met een eigen gewicht van 19 kilo, maar verwacht geen sportschoolkwaliteit. Hij is belastbaar tot meer dan 200 kilo, waardoor hij tegen een stootje kan. Deze verstelbare fitnessbank heeft een verstelbare rugleuning in 6 posities en een verstelbare zitting in 2 posities. Dat is in vergelijking met andere banken aan de lage kant. Desondanks biedt hij prima mogelijkheden voor incline, decline en vlakke oefeningen.


Barbarian warrior multi bench

Barbarian Warrior Multi Bench

299.00Meer info

Op positie zes vinden we de Barbarian Warrior Multi Bench. Deze verstelbare fitnessbank heeft veel weg van de Multi Bench 2.0 maar er zijn belangrijke verschillen. Allereerst is deze bank iets goedkoper. Tegelijkertijd kan hij nóg meer aan dan de Multi Bench 2.0. Het eigen gewicht is 47 kilo en hij kan worden belast tot meer dan 500 kilo. Deze fitnessbank heeft echter geen mogelijkheden voor decline posities. Wel is hij uitgerust met een verstelbare rugleuning in 10 posities en een verstelbare zitting in 4 posities. Hij is dus te gebruiken als vlakke bank en biedt daarnaast veel verfijnde incline posities. Om de Warrior Multi Bench te kunnen verplaatsen is de bank uitgerust met transportwielen en een handgreep.


Tunturi UB20 Utility Bench

Tunturi UB20 Utility Bench

99.00Meer info

De Tunturi UB20 valt op door haar elegante ontwerp, haar lichte constructie en de aanwezigheid van beenrollers. Deze bank is minder massief dan de andere banken in dit overzicht. Het is dan ook een instapmodel en je zet hem gemakkelijk aan de kant. Met een eigen gewicht van 11,5 kilo is de UB20 vooral geschikt voor beginners, die niet van plan zijn om de bank zwaar te belasten. Deze bank kan namelijk belast worden tot 120 kilo en dat is aan de lage kant. Je kunt de rugleuning verstellen in 7 posities zodat incline, vlakke en decline oefeningen mogelijk zijn. Een voordeel van de Tunturi UB20 is de aanwezigheid van beenrollers. Deze kunnen extra steun geven bij met name decline oefeningen.


ATX adjustable bench

ATX Adjustable Bench

795.00Meer info

De ATX Adjustable Bench is een klasse apart, wat aan de prijs kan worden afgelezen. Dit is een verstelbare fitnessbank met absolute sportschoolkwaliteit. Met een eigen gewicht van maar liefst 60 kilo en een belastbaarheid van 600 kilo biedt deze bank de meeste stabiliteit van alle fitnessbanken in dit overzicht. Een nadeel van de ATX Adjustable Bench is dat hij geen decline mogelijkheid heeft. Wel kun je een verfijnd aantal incline standen instellen. De rugleuning telt maar liefst 12 posities en de zitting kan worden ingesteld op 4 posities. Deze bank is bovendien gemakkelijk te verplaatsen met behulp van de aanwezige transportwielen en de handgreep aan de voorzijde.


Body-Solid GFID225 Fitnessbank

Body-Solid Folding Multi-Bench

264.95Meer info

We vervolgen dit overzicht met de Multi-Bench van het wereldmerk Body-Solid. Deze uit staal vervaardigde fitnessbank is efficiënt ontworpen. Het eigen gewicht is namelijk 24,5 kilo, terwijl de trainingsbank belast kan worden tot maar liefst 450 kilo. Daarmee is het een zwaar belastbare bank in haar prijssegment. Het aantal verstelmogelijkheden is echter wel beperkt. De rugleuning van de Folding Multi-Bench is verstelbaar in 7 posities terwijl de zitting in 2 posities kan worden ingesteld. Binnen deze posities zijn incline en decline mogelijkheden beschikbaar. Deze bank is voorzien van handgrepen en transportwielen, zodat je hem makkelijk kunt verplaatsen.


Powertec WB-UB Fitnessbank

Powertec WB-UB

399.00Meer info

Deze robuuste fitnessbank van Powertec is geschikt voor professioneel gebruik en laat zich enigszins meten aan de Barbarian Multi Bench 2.0. Ten opzichte van de Multi Bench, is de Powertec met 32 kilo een stuk lichter. Ook haar belastbaarheid ligt met 270 kilo een stukje lager. Desondanks biedt deze bank veel stabiliteit bij zware belasting. De Powertec WB-UB fitnessbank heeft veel verstelbare posities, namelijk 10 voor de rugleuning en 4 voor de zitting. Je hebt de mogelijkheid om zowel decline als incline en vlakke oefeningen uit te voeren en hierbij verfijnd je positie te kiezen. Een belangrijk voordeel van deze trainingsbank is dat deze uitgebreid kan worden met accessoires. Tot slot is deze fitnessbank voorzien van transportwielen en een handgreep.


Finnlo Maximum SCS Fitnessbank

Finnlo Maximum SCS Fitnessbank

449.00Meer info

Op plaats elf vinden we de prachtig ontworpen Finnlo Maximum SCS Fitnessbank. Deze professionele trainingsbank laat zich qua eigenschappen het beste meten aan de Barbarian Multi Bench 2.0, maar er zijn uiteraard verschillen. Naast een ander uiterlijk, is de Maximum met 31 kilo een stuk lichter. Hij is met 450 kilo echter wel zwaarder belastbaar. Dit betekent dat de constructie van de bank efficiënt in elkaar zit. De Finnlo Maximum heeft verschillende incline en decline posities. Zo is de rugleuning verstelbaar in 6 posities en de zitting is verstelbaar in 4 posities. Deze trainingsbank bevat een adapter voor accessoires en hij is uitgerust met transportwielen.


ProClubline SFID325

ProClubLine SFID325

565.00Meer info

We vervolgen met deze zwaar belastbare bank van ProClubLine. Het is een onverwoestbare trainingsbank met sterke eigenschappen. Hij behoort tot de meest robuuste banken, met een eigen gewicht van 33 kilo en een draagkracht van 450 kilo. Deze verstelbare fitnessbank is geschikt voor sportscholen en is ook voor dat doel ontworpen. Natuurlijk misstaat deze bank ook niet in de betere homegym. De ProClubLine SFID325 beschikt over een verstelbare rugleuning met 6 posities en een verstelbare zitting met 3 posities. Dat is aan de lage kant in vergelijking met banken in hetzelfde segment. Wel biedt deze bank ruime mogelijkheden voor incline, decline en vlakke oefeningen. De fitnessbank is voorzien van handgrepen en grote transportwielen, zodat je hem makkelijk kunt verplaatsen.


Tunturi UB90 Utility Bench Pro

Tunturi UB90 Utility Bench Pro

129.00Meer info

De tegenhanger van de lichte UB20 van Tunturi, is deze robuuste UB90 fitnessbank. De UB90 is een solide en zware bank met een eigen gewicht van 37 kilo. Deze verstelbare fitnessbank is zodoende zwaar belastbaar tot maar liefst 300 kilo. Hierdoor is hij zeer geschikt voor de ervaren thuisgebruiker. De UB90 Utility Bench Pro beschikt over verschillende verstelmogelijkheden maar een decline mogelijkheid ontbreekt helaas. De rugleuning is in 8 posities verstelbaar en de zitting heeft 3 verschillende posities. Dat is ruim maar niet zo uitgebreid als hetgeen andere banken te bieden hebben. Deze fitnessbank is uitgerust met transportwielen en een rubberen handgreep en zodoende makkelijk te verplaatsen.


BowFlex 5.1S SelectTech

Bowflex 5.1S SelectTech Bench

379.00Meer info

Deze fitnessbank van Bowflex springt direct in het oog door haar moderne ontwerp. Het is een robuuste bank die voldoet aan alles wat je verwacht van een stabiele fitnessbank. De Bowflex 5.1S is een prima middenklasser met een eigen gewicht van 27 kilo. Hij is belastbaar tot 272 kilo. De bank is voorzien van transportwielen en en handgreep en heeft verschillende mogelijkheden voor incline, decline en vlakke oefeningen. Het aantal van 12 verstelmogelijkheden is wel aan de lage kant. Daar staat tegenover dat deze bank een unieke ruimtebesparende opklapmogelijkheid heeft. Zodoende kun je de trainingsbank verticaal opbergen, wat een voordeel is wanneer je over een kleine ruimte beschikt.


Finnlo Maximum Inspire Fitnessbank

Finnlo Maximum Inspire

399.00Meer info

We sluiten af met de Maximum Inspire van Finnlo. Het is een trainingsbank die opvalt door haar verfijnde ontwerp, terwijl hij robuust genoeg is om er zware oefeningen op uit te voeren. Deze professionele bank heeft een eigen gewicht van 27 kilo en hij kan belast worden tot 270 kilo. Daarmee is het een middenklasser. De Finnlo Maximium Inspire beschikt over een verstelbare rugleuning met 5 verschillende standen. De zitting is verstelbaar in 2 standen. Daarmee is het aantal posities aan de lage kant. Helaas ontbreekt ook een decline mogelijkheid. De verstelbare fitnessbank is uitgerust met transportwielen en een handgreep, zodat de bank gemakkelijk is te hanteren.


Totstandkoming rangschikking

Tot slot volgt hier een toelichting bij de totstandkoming van bovenstaande rangschikking. Om tot een top 15 met fitnessbanken te komen, heb ik een aantal belangrijke eigenschappen van vijftien geschikte fitnessbanken tegen het licht gehouden. Eerst heb ik iedere bank op 11 eigenschappen beoordeeld. Vervolgens heb ik de eigenschappen naar belangrijkheid gewogen. Dit levert uiteindelijk een puntenschaal op en uiteindelijk een rangschikking.

Beoordeelde eigenschappen

De fitnessbanken zijn beoordeeld op prijs, de mogelijkheid voor incline, decline en vlakke posities, het aantal posities waarin de rugleuning en zitting zijn in te stellen, het belastbare gewicht en het eigen gewicht. Tevens is rekening gehouden met de aanwezigheid van een adapter, voetsteunen, transportwielen, een handgreep en inklapsysteem. De weging is als volgt ingedeeld: prijs (30%), verstelmogelijkheden (30%), belastbaarheid (15%), gewicht (15%), aanwezigheid opties (10%). In deze handige tabel kun je de eigenschappen per bank en de scores nog eens nalezen.

Zelf fitnessbanken vergelijken

Je kunt de producten die hierboven zijn beschreven nu zelf onderzoeken met een handige vergelijkingsmodule. Bij Men’sPower Shopping vind je namelijk een selectie met de beste verstelbare fitnessbanken op de Nederlandse markt voor homegym en sportcentra. Je kunt jouw favoriete producten op een groot aantal eigenschappen en kenmerken vergelijken via een dynamische tabel. Op deze manier wordt je oriëntatieproces een stuk eenvoudiger.

Derrik Willemsen

Gevorderde krachttrainer en trotse eigenaar van een homegym. Mijn doelen zijn een gezonde lifestyle, spieropbouw en een krachtig lichaam. Op Men'sPower schrijf ik artikelen over krachttraining. Voor vragen kun je mij bereiken via Facebook, Twitter en Pinterest.

Over Men’sPower

Men’sPower biedt een heldere kijk op de principes van krachttraining. Dit platform helpt je op op weg naar maximale resultaten, thuis of in de sportschool. Ontdek alles over techniek, begrippen, oefeningen, materialen en nog veel meer.