Menspower.nl
Smith squat met een smith machine

Alles over de smith machine

Een smith machine is een fitnessapparaat dat gebruikt wordt voor krachttraining. Het toestel bevat een halterstang, die is bevestigd aan een stalen geleidesysteem. De geleidestangen zijn verticaal geplaatst of in een vrijwel verticale hoek. Dit betekent dat je met de halterstang alleen verticale bewegingen kunt volgen in een vast stramien. Je kunt een smith machine gebruiken voor een groot aantal oefeningen. In praktijk wordt dit toestel echter vooral ingezet voor de smith squat en de smith benchpress. Smith machines maken krachttraining enerzijds toegankelijk en veilig. Anderzijds kunnen ze ook nadelen opleveren.

Voordelen van de smith machine

Een belangrijk kenmerk van de smith machine, is het veiligheidssysteem. Dankzij dit systeem, kun je de halterstang op verschillende posities langs de verticale staanders in een slot plaatsen. Het idee bestaat dat het systeem de veiligheid tijdens het trainen verhoogt, wanneer je oefeningen uitvoert zonder spotter. Mocht de halter te zwaar worden, dan hoef je immers alleen je pols te bewegen om de halterstang aan de staanders te vergrendelen. Veel smith machines zijn tevens uitgerust met een soort noodsteunen. Deze steunen zorgen ervoor, dat de halter niet verder kan zakken dan een vooraf ingestelde hoogte.

Bankdrukken op de Finnlo Maximum Inspire SCS Smith Cage
Een power cage met smith functie

Nadelen van de geleidestang

Hoewel de smith machine is uitgevonden om de veiligheid te verhogen, zijn er ook verschillende nadelen. Zo beweren deskundigen dat vrije halteroefeningen beduidend meer spieren activeren. Je lichaam moet hierbij tijdens de oefeningen immers voortdurend stabiliseren. Zodoende worden de stabiliserende spieren aan het werk gezet. Daarnaast zou de kans op blessures hoger zijn, omdat je bij een smith machine gedwongen bent om in een vaste lijn te bewegen. Het lichaam heeft hierdoor niet de mogelijkheid om kleine variaties aan te brengen in je bewegingen. Dit betekent dat de belasting voortdurend op bepaalde delen van je lichaam terecht komt.

Geschiedenis van het toestel

De smith machine werd in de jaren vijftig uitgevonden door de Amerikaan Jack LaLanne, een beroemde fitness-, bewegings- en voedingsdeskundige. LaLanne ontwikkelde in zijn eigen sportschool het eerste rek met een geleidesysteem. Later zou de smith machine commercieel worden doorontwikkeld. Eind jaren vijftig werd het eerste commerciële model gebruikt in een sportschool in Los Angeles. De eigenaar van deze sportschool was Rudy Smith, aan wie de smith machine haar naam dankt.

Beenoefening met de Tunturi SM80 Smith Machine
Multifunctionele smith machine

Moderne smith machines

Smith machines zijn doorgaans grote en robuuste toestellen. De meest eenvoudige toestellen die je aantreft, bestaan uit twee verticale staanders, met hieraan een geleidesysteem en een vaste halterstang. Moderne smith machines hebben doorgaans echter meer opties en zijn in meer of mindere mate multifunctionele systemen. Veel smith machines bieden bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om met een losse halterstang te trainen. Sommige toestellen zijn tevens uitgerust met een optrekstang, lat pulley, gewichtstapels, een dipstation en opbergrekken voor halterschijven.

Smith machines vergelijken

Naast het ontwerp van een smith machine, zijn er veel factoren waarop je kunt letten wanneer je overweegt om een machine aan te schaffen. Om je op weg te helpen, hebben we de eigenschappen van smith machines nog eens grondig tegen het licht gehouden. Dit heeft geresulteerd in een rangschikking met 7 multifunctionele smith machines. Wanneer je zelf eigenschappen en prijzen van trainingsbanken wilt vergelijken, dan kun deze handige module gebruiken.

Powerline Smith Machine PSM144X met gewichtstapel + Lat Pulley
Smith incline benchpress

Verkrijgbaarheid smith machines

Smith machines zijn in vele soorten en maten verkrijgbaar. Naast de klassieke uitvoering, namelijk die van twee staanders met een geleidestang, bestaan er ook halterbanken met smith functionaliteit. Daarnaast vind je half racks en power racks met een smith geleidesysteem. Webshops waar je smith machines kunt kopen, zijn onder meer Fitness Seller, Fitwinkel en Fitnesskoerier.

Derrik Willemsen

Gevorderde krachttrainer en trotse eigenaar van een homegym. Mijn doelen zijn een gezonde lifestyle, spieropbouw en een krachtig lichaam. Op Men'sPower schrijf ik artikelen over krachttraining. Voor vragen kun je mij bereiken via Facebook, Twitter en Pinterest.

Over Men’sPower

Men’sPower biedt een heldere kijk op de principes van krachttraining. Dit platform helpt je op op weg naar maximale resultaten, thuis of in de sportschool. Ontdek alles over techniek, begrippen, oefeningen, materialen en nog veel meer.