Home » Begrippen » Materialen » Squatrek
Materialen

Squatrek, wat is het precies?

Uitvoering van de squat met behulp van een squatrek

Wat is een squatrek?

Een squatrek is een rek waarin een halterstang (barbell) op verschillende hoogtes kan worden neergelegd. Je vindt ze in sportscholen maar ze zijn ook ideaal voor thuisgebruik. Het squatrek is een hulpmiddel dat nodig is voor het uitvoeren van de barbell squat met een zwaar belaste halterstang. Bij deze populaire oefening wordt de halterstang op de bovenrug of aan de bovenzijde van de borst geplaatst. Het nut van een squatrek is dat de barbell rechtstreeks op de gewenste hoogte op het lichaam kan worden gebracht, zonder onmogelijke bewegingen te hoeven uitvoeren. Met een squatrek kunnen ook andere oefeningen worden uitgevoerd.

Losse staanders en verbonden squatrekken

Het squatrek komt voor in allerlei vormen en maten. De meeste rekken zijn gemaakt van metaal maar ze worden ook vervaardigd van hout. Het meest eenvoudige rek bestaat uit twee losse staanders waarin de barbell kan worden gelegd. Een stabielere variant is het verbonden rek. Hierbij zijn de staanders aan de onderkant met elkaar verbonden door een stang. Het meest stabiele rek is het gunrack. Hierbij zijn de staanders op verschillende hoogtes met elkaar verbonden. De afleghaken van veel squatrekken zijn in hoogte verstelbaar en het gunrack heeft vaste aflegposities.

Waar je op moet letten bij het kopen van een squatrek

Wie overweegt een squatrek te kopen heeft heel wat keuze. Geen rek is hetzelfde en sommige exemplaren zijn voorzien van extra opties. Er zijn een aantal overwegingen die je kunt maken bij het bepalen van je ideale rek. Naast prijs zijn dit bijvoorbeeld de belastbaarheid, de ruimte die een rek inneemt maar ook de aanwezigheid van extra’s zoals een optrekstang. In dit artikel vind je tips bij het kopen van een squatrek en de voor- en nadelen van verschillende type rekken.

 • Prijs
  Globaal genomen zijn er drie typen rekken. Enerzijds is er het losse rek. Anderzijds bestaan het verbonden rek en het vaste rek. Een vuistregel is dat er een direct verband is tussen de stabiliteit en de belastbaarheid van een squatrek en de prijs die je betaalt.
 • Hoogste stand
  De hoogte van een squatrek moet minimaal reiken tot schouderhoogte. Op deze hoogte komt de halterstang namelijk op je lichaam te rusten bij het uitvoeren van squats. Het is dus belangrijk dat het squatrek hoog genoeg kan worden ingesteld.
 • Laagste stand
  De meeste rekken zijn ook geschikt voor het uitvoeren van oefeningen dichterbij de grond, zoals de barbell bench press. Voor dit soort oefeningen moet de barbell juist vrij laag kunnen worden bevestigd aan het rek.
 • Spotters
  Dit zijn houders die zich aan de voorzijde van het rek kunnen bevinden. Op de spotters kan de halterstang tijdens de oefening worden neergelegd, wanneer het gewicht niet meer gedragen kan worden. Goede spotters kunnen een hoge belasting aan en zijn in hoogte verstelbaar. Ze komen alleen voor op het verbonden en het vaste squatrek.
 • Afleghaken
  Een squatrek is altijd voorzien van afleghaken waarin de halterstang kan rusten. Goede afleghaken zijn uitgerust met rubberen of kunststof bescherming. Dit voorkomt enerzijds beschadigingen aan de halterstang. Anderzijds voorkomt het storende geluiden bij contact tussen de halterstang en de haken.
 • Optrekstang
  Sommige vaste rekken zijn voorzien van een optrekstang. Dit is een ronde verbindingsstang tussen de twee staanders die zich hoog boven de grond bevindt. Met een optrekstang kunnen verschillende oefeningen worden uitgevoerd zoals pull-ups.

Reageer

Klik hier om te reageren