Menspower.nl
Uitvoering van de squat met behulp van een squatrek

Squatrek

Een squatrek is een rek waarin een halterstang (barbell) op verschillende hoogtes kan worden neergelegd in zogenaamde afleghaken. Deze haken zijn verstelbaar of bevinden zich op vaste posities. Het squatrek komt voor in sportscholen maar ze zijn ook ideaal voor thuisgebruik. Behalve voor het uitvoeren van de klassieke barbell squat, kun je een squatrek voor veel meer oefeningen gebruiken. Er bestaan verschillende soorten rekken en sommige rekken kun je uitbreiden met opties.

Doel van het squatrek

Je kunt een squatrek in de eerste plaats gebruiken voor het uitvoeren van de barbell squat. Bij deze populaire oefening plaats je de halterstang op je bovenrug of aan de bovenzijde van je borst. Het nut van een squatrek is dat je de barbell rechtstreeks op de gewenste hoogte op je lichaam kunt brengen, zonder onmogelijke bewegingen te hoeven uitvoeren. Een squatrek kun je ook gebruiken voor andere oefeningen. Dit zijn bijvoorbeeld de bench press en de barbell lunge.

Type squatrekken

Squatrekken bestaan in allerlei vormen en maten. De meeste rekken zijn gemaakt van metaal maar ze worden ook vervaardigd van hout. Het meest eenvoudige rek bestaat uit twee losse staanders. Hierin kan de barbell op een bepaalde hoogte worden neergelegd. Een stabielere variant is het verbonden rek. Hierbij zijn de staanders aan de onderkant met elkaar verbonden door een stang. Het meest stabiele rek is het gunrack. Hierbij zijn de staanders op verschillende hoogtes met elkaar verbonden. De afleghaken van veel squatrekken zijn in hoogte verstelbaar en het gunrack heeft vaste aflegposities.

Voorbeelden

Kenmerken van een squatrek

Wie overweegt een squatrek te kopen, heeft heel wat keuze. Geen rek is hetzelfde en sommige exemplaren zijn voorzien van extra opties. Er zijn een aantal overwegingen die je kunt maken bij het bepalen van je ideale rek. Naast prijs zijn dit bijvoorbeeld de belastbaarheid, de ruimte die een rek inneemt maar ook de aanwezigheid van extra’s zoals een optrekstang. In dit artikel vind je tips bij het kopen van een squatrek.

 • Prijs
  Globaal genomen zijn er drie soorten rekken. Enerzijds is er het losse rek. Anderzijds bestaan het verbonden rek en het vaste rek. Een vuistregel is dat er een direct verband is tussen de stabiliteit en de belastbaarheid van een squatrek en de prijs.
 • Hoogste stand
  De hoogte van een squatrek moet minimaal reiken tot schouderhoogte. Op deze hoogte komt de halterstang namelijk op je lichaam te rusten bij het uitvoeren van squats. Het is dus belangrijk dat het squatrek hoog genoeg kan worden ingesteld.
 • Laagste stand
  De meeste rekken zijn ook geschikt voor het uitvoeren van oefeningen dichterbij de grond, zoals de barbell bench press. Voor dit soort oefeningen moet de barbell juist vrij laag kunnen worden bevestigd aan het rek.
 • Spotters
  Dit zijn houders die zich aan de voorzijde van het rek kunnen bevinden. Op de spotters kun je de halterstang tijdens de oefening neerleggen, wanneer je het gewicht niet meer kunt dragen. Goede spotters kunnen een hoge belasting aan en zijn in hoogte verstelbaar. Ze komen alleen voor op het verbonden en het vaste squatrek.
 • Afleghaken
  Een squatrek is altijd voorzien van afleghaken waarin de halterstang kan rusten. Goede afleghaken zijn uitgerust met rubberen of kunststof bescherming. Dit voorkomt enerzijds beschadigingen aan de halterstang. Anderzijds voorkomt het storende geluiden bij contact tussen de halterstang en de haken.
 • Optrekstang
  Sommige vaste rekken zijn voorzien van een optrekstang. Dit is een ronde verbindingsstang tussen de twee staanders die zich hoog boven de grond bevindt. Met een optrekstang kunnen verschillende oefeningen worden uitgevoerd zoals pull-ups.

Derrik Willemsen

Gevorderde krachttrainer en trotse eigenaar van een homegym. Mijn doelen zijn een gezonde lifestyle, spieropbouw en een krachtig lichaam. Op Men'sPower schrijf ik artikelen over krachttraining. Voor vragen kun je mij bereiken via Facebook, Twitter en Pinterest.

Over Men’sPower

Men’sPower biedt een heldere kijk op de principes van krachttraining. Dit platform helpt je op op weg naar maximale resultaten, thuis of in de sportschool. Ontdek alles over techniek, begrippen, oefeningen, materialen en nog veel meer.