Menspower.nl
Fitnessbank

Fitnessbank

Tot de standaard uitrusting van iedere sportschool en homegym behoort een fitnessbank. Het is een elementair trainingsmateriaal binnen de krachtsport, dat bij tal van oefeningen wordt gebruikt. Een fitnessbank is niet alleen handig, het zorgt ook voor veiligheid tijdens het trainen, omdat een fitnessbank de ideale maten heeft. En wanneer een fitnessbank een zekere kwaliteit heeft, zorgt deze voor de benodigde stabiliteit om oefeningen met zware gewichten uit te voeren.

Wat is een fitnessbank?

Een fitnessbank is een belangrijk basismateriaal binnen de krachtsport. Dit trainingsmateriaal laat zich het beste omschrijven als een kleine, compacte en stevige bank met een metalen onderstel en een zachte bekleding aan de bovenkant. Het doel van een fitnessbank is om er fitnessoefeningen op uit te voeren. Er bestaan tal van oefeningen die je zittend, liggend of steunend op de bank kunt uitvoeren. Een fitnessbank moet centraal in de ruimte worden opgesteld, zodat je er omheen kunt bewegen.

Soorten fitnessbanken

Er bestaan vele soorten fitnessbanken in uiteenlopende prijsklassen. De basisbank is de vlakke bank, met een zitting parallel aan de vloer. Andere banken beschikken over een verstelbare rugleuning, een verstelbare zitting of een combinatie van beide. Daarmee is het mogelijk om de bank in zogenaamde incline en decline posities te plaatsen. Op die manier kun je een fitnessbank als het ware de vorm van een stoel laten aannemen of in een hellende hoek naar boven of beneden plaatsen. Sommige fitnessbanken zijn uigerust met een adapter waar accessoires in geplaatst kunnen worden.

Verstelbare fitnessbanken

Verreweg de meeste fitnessbanken hebben een verstelbare zitting, een verstelbare rugleuning of een combinatie van beide. Dit soort fitnessbanken bieden verreweg de meeste trainingsmogelijkheden omdat ze vlak, schuin omhoog en schuin naar beneden kunnen worden ingesteld. Bij dit soort banken kun je de rugleuning ook geheel verticaal plaatsen. Verstelbare fitnessbanken zijn tevens te gebruiken als halterbank in combinatie met bijvoorbeeld een squatrek. Hieronder vind je verschillende mogelijkheden van verstelbare fitnessbanken.


Vlakke fitnessbanken

Naast de verstelbare fitnessbanken onderscheidt men de vlakke fitnessbanken. Je kunt deze banken alleen in een vlakke stand gebruiken en ze zijn niet verstelbaar. Een belangrijk voordeel van een vlakke fitnessbank is dat deze geen bewegende onderdelen heeft. Het ontbreekt hierdoor aan de gleuf, die normaal tussen de zitting en rugleuning aanwezig is. Een vlakke fitnessbank is daarnaast al snel stabieler en lager geprijsd dan een verstelbare fitnessbank. Verstelbare fitnessbanken kunnen overigens ook zeer stabiel kunnen zijn.


Fitnessbanken met beensteunen

Tot slot zijn er fitnessbanken verkrijgbaar die zijn voorzien van vast gemonteerde beensteunen. Er bestaan ook verstelbare fitnessbanken die een adapter hebben, waarin je dit soort accessoires optioneel kunt plaatsen. Het doel van beensteunen is om stabiliteit te geven bij bepaalde oefeningen. Met name wanneer je decline oefeningen uitvoert kan dit handig zijn, omdat de beensteunen voorkomen dat je van de bank afglijdt. Hieronder zijn verschillende fitnessbanken met beensteunen weergegeven.


Kenmerken van een goede fitnessbank

Een goede fitnessbank is robuust en heeft een hoog eigen gewicht. Dit zorgt ervoor dat de bank stabiel is en niet gaat wiebelen tijdens het gebruik. Daarnaast heeft de ideale fitnessbank mogelijkheden om de rugleuning en zitting te verstellen naar een negatieve en positieve hoek. Sommige fitnessbanken zijn zeer gedetailleerd in te stellen, terwijl andere banken een grovere indeling hebben. Voor de meeste gebruikers volstaat een bank met zes of meer verstelbare posities van de rugleuning en twee of meer verstelbare posities van de zitting. Een goede fitnessbank heeft bovendien een kwalitatieve bekleding, zoals leer.

Derrik Willemsen

Gevorderde krachttrainer en trotse eigenaar van een homegym. Mijn doelen zijn een gezonde lifestyle, spieropbouw en een krachtig lichaam. Op Men'sPower schrijf ik artikelen over krachttraining. Voor vragen kun je mij bereiken via Facebook, Twitter en Pinterest.

Over Men’sPower

Men’sPower biedt een heldere kijk op de principes van krachttraining. Dit platform helpt je op op weg naar maximale resultaten, thuis of in de sportschool. Ontdek alles over techniek, begrippen, oefeningen, materialen en nog veel meer.