Menspower.nl
Sporter in training met een dumbbell

Dumbbell

Wat is een dumbbell?

Een dumbbell is een korte stang met aan weerszijden vaste of verwisselbare schijven. Dumbbells, ook wel halters genoemd, worden gebruikt bij fitnesstraining, bodybuilding, krachttraining en powerlifting (powerliften). Het zijn wereldwijd de meest gebruikte trainingsapparaten voor spieropbouw en krachttraining en ze zijn er in vele soorten en maten.  In de sportschool vind je vaak kwalitatieve dumbbels die op volgorde van gewicht in een dumbbellrek liggen. Voor thuisgebruik zijn dumbbells in omloop met verwisselbare schijven, die naar wens aan de halter kunnen worden bevestigd.

Geschiedenis van de dumbbell

De moderne dumbbell werd voor het eerst gebruikt in de 18e eeuw, waarschijnlijk om te oefenen voor het luiden van kerkklokken. Het idee van gebruik van korte halters gaat echter al eeuwen terug. Korte halters werden bijvoorbeeld al 2.000 jaar geleden gebruikt in het oude Griekenland als hefgewichten en bij de Indianen kwamen ze gedurende meer dan 1.000 jaar voor als Indianclubs. Voorlopers van de moderne dumbbell werden in de geschiedenis gebruikt door worstelaars, bodybuilders en andere sporters voor het vergroten van spieromvang.

Gebruik van dumbbells

Professionele dumbbels hebben doorgaans een binnenste kern van metaal of beton en ze zijn omhuld met een rubberen laag. In de meeste sportscholen kom je dumbbells tegen van 0,5 kilo tot 40 kilo of zwaarder. Dankzij de variatiemogelijkheden in gewicht en hun compactheid, kunnen vrijwel alle delen van het lichaam met dumbbells getraind worden. In de loop der jaren zijn er veel nieuwe technieken ontwikkeld om dumbbells te gebruiken. Bekende oefeningen zijn de preacher curl, biceps curls, triceps kickbacks, Arnold press en calf raises. In totaal bestaan er tientallen oefeningen.

Derrik Willemsen

Gevorderde krachttrainer en trotse eigenaar van een homegym. Mijn doelen zijn een gezonde lifestyle, spieropbouw en een krachtig lichaam. Op Men'sPower schrijf ik artikelen over krachttraining. Voor vragen kun je mij bereiken via Facebook, Twitter en Pinterest.

Over Men’sPower

Men’sPower biedt een heldere kijk op de principes van krachttraining. Dit platform helpt je op op weg naar maximale resultaten, thuis of in de sportschool. Ontdek alles over techniek, begrippen, oefeningen, materialen en nog veel meer.