Menspower.nl
Sporters doen een fitnessoefening met een fitnessbal

Alles over de fitnessbal

Een fitnessbal is een hulpmiddel dat je kunt gebruiken bij het uitvoeren van stabiliteitsoefeningen. Het is dé balanstrainer bij uitstek. Je komt dit materiaal vaak tegen in sportscholen maar de bal is ook populair onder thuisgebruikers. Fitnessballen worden daarnaast gebruikt als hulpmiddel bij fysiotherapie. En op werkplekken winnen ze aan populariteit als zitbal. Fitnessballen zijn elastisch, gevuld met lucht en ze hebben een diameter van 35 tot 85 centimeter. De bal staat wereldwijd bekend onder diverse namen, zoals Swiss ball, gymnastiekbal, balansbal, fysiobal, yogabal, pilatesbal en stabiliteitsbal.

Elastische fitnessbal
Elastische fitnessbal

Geschiedenis van de fitnessbal

De geschiedenis van de elastische fitnessbal gaat terug naar 1963, toen de Italiaanse kunststoffenfabrikant Aquilino Cosani de zogenaamde pezzi-bal ontwikkelde. Deze lekbestendige uitvinding was aanvankelijk bedoeld voor behandelingsprogramma’s voor pasgeborenen en zuigelingen. Later bleek de pezzi-bal echter meer voordelen te bieden. Zodoende deed ze haar intrede bij baloefeningen voor fysiotherapie. Hierna waaide de bal over naar sportscholen, waar hij gebruikt wordt bij fitnessoefeningen en stabiliteitsoefeningen.

Voordelen van de fitnessbal

De fitnessbal is een effectief hulpmiddel voor het trainen van verschillende spiergroepen, waaronder de buikspieren en rugspieren. Ten opzichte van oefeningen op harde oppervlakten, heeft trainen met de stabiliteitsbal een belangrijk voordeel. Door haar vorm en elasticiteit, moet je lichaam namelijk steeds reageren op de instabiliteit van de bal. Om in evenwicht te blijven, gebruikt het lichaam meer spieren dan bij vergelijkbare oefeningen op harde oppervlakten. Het resultaat is dat de spierkracht na verloop van tijd toeneemt, zonder dat je de belasting hoeft te verhogen.

Bridge met de fitnessbal
Bridge met een fitnessbal

Oefeningen met de fitnessbal

Er bestaan uiteenlopende balansoefeningen met de fitnessbal en je kunt alle spieren trainen. Het is zelfs mogelijk om een compleet trainingsschema uit te voeren, waarbij de bal je enige hulpmiddel is. Desgewenst kun je de moeilijkheid verder verhogen door dumbbells of andere gewichten te gebruiken. Veel sporters gebruiken de bal voor buikspieroefeningen maar er bestaan ook goede oefeningen voor het trainen van de rug en billen. Bekende oefeningen met de fitnessbal zijn onder meer de overhead ball squat, wall squat en ball lunge. Voor meer goede voorbeelden, zou je de 10 effectieve oefeningen van Thuisfitnessxl eens moeten bekijken.

Technische eigenschappen

De maat van fitnessballen verschilt, waarbij je lichaamslengte bepalend is voor de ideale maat van de bal. Alle fitnessballen zijn gemaakt van een elastische kunststof, zoals polyvinylchloride. De zogenaamde anti-burst kunststof, voorkomt dat de bal bij beschadigingen ontploft. Een goede bal voorkomt tevens dat er plotseling drukverlies kan ontstaan. Tevens is een goede bal in hoge mate belastbaar. De meeste fitnessballen hebben aan de buitenzijde een geribbelde structuur, waardoor je tijdens je training niet van de bal afglijdt. Er bestaan ook exemplaren waarin kunststof korrels zitten, waarmee de bal beter op zijn plaats blijft liggen.

Doorzichtige fitnessbal
Doorzichtige fitnessbal

Verkrijgbaarheid

Fitnessballen zijn al verkrijgbaar voor minder dan tien euro. Naast instapmodellen, vind je meer geavanceerde exemplaren, al dan niet met korrels of een omhulsel van lux stof. Verder hebben zitballen vaak extra eigenschappen. Bij sommige ballen wordt een opblaaspompje meegeleverd. Webshops waar je fitnessballen kunt kopen zijn onder meer Fitness Seller, Fitwinkel en Fitnessdelivery.

Derrik Willemsen

Gevorderde krachttrainer en trotse eigenaar van een homegym. Mijn doelen zijn een gezonde lifestyle, spieropbouw en een krachtig lichaam. Op Men'sPower schrijf ik artikelen over krachttraining. Voor vragen kun je mij bereiken via Facebook, Twitter en Pinterest.

Over Men’sPower

Men’sPower biedt een heldere kijk op de principes van krachttraining. Dit platform helpt je op op weg naar maximale resultaten, thuis of in de sportschool. Ontdek alles over techniek, begrippen, oefeningen, materialen en nog veel meer.