Home » Begrippen » Materialen » Fitnessbal
Materialen

Fitnessbal, waarvoor gebruik je het?

Sporters doen een fitnessoefening met een fitnessbal

Wat is een fitnessbal?

Een fitnessbal is een hulpmiddel bij het uitvoeren van stabiliteitsoefeningen, fitness en krachttraining. Je vindt ze in de meeste sportscholen en daarnaast zijn ze populair voor thuisgebruik. Fitnessballen zijn elastisch, gevuld met lucht en ze hebben een diameter van 35 tot 85 centimeter. Ze worden ook gebruikt voor fysiotherapie. En op werkplekken winnen ze aan populariteit als zitbal. De bal staat ook bekend als Swiss ball, gymnastiekbal, balansbal, fysiobal, yogabal, pilatesbal en stabiliteitsbal.

Geschiedenis van de fitnessbal

De geschiedenis van de elastische bal gaat terug naar 1963, toen de Italiaanse kunststoffenfabrikant Aquilino Cosani de zogenaamde pezzi-bal ontwikkelde. Zijn lekbestendige ballen waren aanvankelijk bedoeld voor behandelingsprogramma’s voor pasgeborenen en zuigelingen. Later deed de pezzi-bal haar intrede bij baloefeningen binnen de fysiotherapie. Hierna waaide de bal over naar sportscholen, waar hij gebruikt wordt bij fitnessoefeningen en stabiliteitsoefeningen. In iets andere vorm is de bal ook bekend als skippy-bal.

Effectief hulpmiddel voor extra spierkracht

De fitnessbal is een effectief hulpmiddel voor het trainen van verschillende spiergroepen, waaronder de buikspieren en rugspieren. Ten opzichte van oefeningen op harde oppervlakten heeft trainen met de fitnessbal een belangrijk voordeel. Door haar vorm en elasticiteit moet het lichaam namelijk steeds reageren op de instabiliteit van de bal. Om in evenwicht te blijven, gebruikt het lichaam meer spieren dan bij vergelijkbare oefeningen op harde oppervlakten. Het resultaat is dat de spierkracht na verloop van tijd toeneemt, zonder de belasting te verhogen.

Oefeningen met de fitnessbal

Er bestaan allerlei balansoefeningen met de fitnessbal en alle spieren kunnen getraind worden. Het is zelfs mogelijk om een compleet trainingsschema uit te voeren waarbij de bal het enige hulpmiddel is. Veel sporters gebruiken de bal voor buikspieroefeningen maar er bestaan ook goede oefeningen voor het trainen van de rug en billen. De bal behoort standaard tot de uitrusting van een sportschool. Daarnaast beschikken veel mensen die thuis oefeningen doen over een exemplaar.

Reageer

Klik hier om te reageren