De fitnessbank is een belangrijk basismateriaal binnen de krachtsport. De bank wordt gebruikt bij het uitvoeren van uiteenlopende oefeningen. Een fitnessbank biedt in de eerste plaats ondersteuning aan het lichaam. Dit is van groot belang wanneer je met zware gewichten gaat trainen. Tegelijkertijd verhoogt een trainingsbank het comfort en de veiligheid tijdens je work-out. Omdat veel moderne fitnessbanken een hoge mate van verstelbaarheid hebben, kun je bovendien variatie aanbrengen in de posities waarin je traint. Fitnessbanken komen in verschillende kwaliteiten voor. Hun technische eigenschappen zijn onder meer bepalend voor de belastbaarheid, het trainingscomfort en de levensduur.
Typen fitnessbanken
Fitnessbanken laten zich in twee typen indelen. Het grootste deel van de banken valt onder de verstelbare fitnessbanken. Bij deze banken kun je de rugleuning en de zitting in meer of mindere mate verstellen. Van sommige banken kun je echter alleen de rugleuning verstellen, al dan niet in een negatieve of positieve hoek. Binnen de verstelbare fitnessbanken kom je veel varianten tegen. Een tweede categorie banken wordt gevormd door de vlakke banken. Dit zijn fitnessbanken die alleen een langwerpige en niet verstelbare zitting hebben. Wat vrijwel alle hedendaagse fitnessbanken met elkaar gemeen hebben, is dat ze gebouwd zijn op een stalen frame, dat in de meeste gevallen is uitgerust met transportwielen.
Incline en decline positie
Binnen fitness kom je de termen incline en decline regelmatig tegen. Ze hebben te maken met de hoek waarin een trainingsbank geplaatst is. Met een incline hoek, wordt een positieve hoek bedoeld. Hierbij staat de rugleuning van de bank schuin naar boven. Bij een decline hoek, wordt daarentegen een negatieve hoek bedoeld. Hierbij staat de rugleuning van de bank schuin naar beneden. Veel verstelbare fitnessbanken kunnen geplaatst worden in beide hoeken en vaak kun je kiezen uit meerdere incline en decline posities. Met name het aantal incline posities kan sterk variëren, van vlak tot een hoek van 90 graden.
De verstelbare fitnessbank
Verreweg de meeste fitnessbanken hebben een verstelbare zitting, een verstelbare rugleuning of een combinatie van beide. Dit type trainingsbank biedt verreweg de meeste trainingsmogelijkheden. Je kunt er immers mee trainen in vlakke positie maar ook in decline en incline positie. Vaak kunnen deze trainingsbanken ook verticaal geplaatst worden, in een hoek van bijna 90 graden. Sommige verstelbare fitnessbanken zijn bovendien uitgerust met een adapter. Dit is een stalen buis die zich bevindt vóór de zitting. In deze buis kunnen extra accessoires worden geplaatst, zoals een biceps unit of een leg unit.
De vlakke fitnessbank
Naast de verstelbare fitnessbanken, kom je vlakke fitnessbanken tegen. Met deze banken kun je alleen oefeningen doen op een vlakke zitting, die in een neutrale hoek geplaatst is. Vlakke banken zijn dus niet verstelbaar, wat een groot nadeel kan zijn. Deze trainingsbanken hebben echter wel enkele voordelen. Allereerst zijn ze vaak goedkoper, omdat ze nou eenmaal eenvoudiger zijn uitgerust. En omdat hun zitting uit één stuk is vervaardigd, ontbreekt het aan een gleuf op de zitting. Tot slot zijn vlakke fitnessbanken doorgaans kleiner, waardoor ze in bepaalde ruimtes of voor bepaalde doeleinden nuttig kunnen zijn.
Eigen gewicht en belastbaarheid
Een fitnessbank wordt over het algemeen beter, bij een hoger eigen gewicht en een robuust frame. Dergelijke eigenschappen zorgen er immers voor dat de bank stabiel is en niet gaat wiebelen tijdens het gebruik. Een fitnessbank weegt gemiddeld ongeveer 31 kilo en de zwaar uitgevoerde versies halen met gemak een eigen gewicht van 60 kilo. Een andere belangrijke factor die iets vertelt over de kwaliteit van een fitnessbank, is het belastbare gewicht. Dit is de hoeveelheid gewicht die een bank kan dragen. Deze informatie wordt doorgaans door de fabrikant afgegeven. Gemiddeld kun je een trainingsbank belasten met ruim 300 kilo en zware uitvoeringen kun je belasten met 500 kilo of meer.
Belangrijke eigenschappen en kenmerken
Daarnaast zijn afmetingen van de rugleuning en zitting van belang, omdat je wel graag op de bank past. Verder heeft een ideale fitnessbank voldoende mogelijkheden om de rugleuning en de zitting te verstellen naar een negatieve en positieve hoek. Sommige fitnessbanken zijn uitgebreid verstelbaar, terwijl andere banken een grovere indeling hebben. Voor de meeste gebruikers zal een bank volstaan met acht of meer verstelbare posities van de rugleuning en drie of meer verstelbare posities van de zitting. Tot slot is het wel zo prettig wanneer de bekleding stevig is en vervaardigd van materiaal dat makkelijk schoon blijft.
De rol van voetsteunen
Sommige fitnessbanken zijn standaard uitgerust met voetsteunen en andere banken kunnen worden uitgebreid met voetsteunen. Hun doel is om je stabiliteit te geven wanneer je bepaalde oefeningen uitvoert. Met name wanneer je decline oefeningen doet, en de bank dus schuin naar beneden staat, kan dit een handig hulpmiddel zijn. Met voetsteunen kun je namelijk voorkomen dat je langzaam van de bank afglijdt. Voetsteunen zijn zelfs noodzakelijk wanneer je bijvoorbeeld in decline positie gaat bankdrukken, met zware gewichten. Een hoge belasting hoog boven je hoofd, zal immers zorgen dat je gemakkelijk naar beneden glijdt.
Trainingsbanken vergelijken
Naast het ontwerp van een fitnessbank, zijn er wel vijftien factoren waarop je kunt letten wanneer je overweegt om een fitnessbank te kopen. Om je op weg te helpen, hebben we de eigenschappen van fitnessbanken nog eens grondig tegen het licht gehouden. Dit heeft geresulteerd in een objectieve prijs-kwaliteit rangschikking. Het resultaat is dit overzicht met de top 15 fitnessbanken voor thuis. Wanneer je zelf eigenschappen en prijzen van trainingsbanken wilt vergelijken, dan kun deze handige module gebruiken.
Verkrijgbaarheid fitnessbanken
Fitnessbanken zijn in vele soorten en maten verkrijgbaar. Naast de vlakke bank, bestaat de verstelbare bank. En er bestaan verstelbare fitnessbanken met een adapter, waarin je accessoires kunt plaatsen. Voorbeelden van accessoires zijn voetsteunen, een leg developer en een biceps unit. Webshops waar je fitnessbanken kunt kopen, zijn onder meer Fitness Seller, Fitwinkel en Betersport.