Menspower.nl
Calorieën staan gelijk aan de energie die in voeding zit

Calorieën

Wat zijn calorieën?

Om in leven te blijven heeft ons lichaam energie nodig, zoals een auto brandstof nodig heeft. We hebben energie nodig om te kunnen ademen, om onze ogen te laten knipperen en om te kunnen bewegen. Ons lichaam haalt haar energie uit de voeding die we binnenkrijgen. De hoeveelheid energie die ons voedsel levert, verschilt per product. En hij wordt uitgedrukt in de meeteenheid calorieën.

Hoeveel is een calorie­?

Eén calorie staat gelijk aan de energie die nodig is om één gram water met één graden te laten stijgen. Dat is maar een klein beetje. Neem bijvoorbeeld een Mars van 51 gram. De energie in dit product is gelijk aan zo’n 450 duizend calorieën, oftewel 450 kilocalorieën (kcal). Dit betekent dat een Mars voldoende energie bevat om 4,5 liter water van 0 naar 100 graden te brengen.

Ons lichaam is altijd actief

Ons lichaam is altijd actief, zelfs wanneer we slapen. Logischerwijs hebben we daarom altijd energie nodig. Zelfs wie de hele dag bewegingsloos in bed blijft liggen, heeft al snel 1.000 kilocalorieën nodig om in leven te blijven. Hoe actiever we gedurende de dag zijn, hoe meer energie ons lichaam nodig heeft om alle functies en bewegingen uit te kunnen voeren.

Hoeveel calorieën heb je nodig?

De hoeveelheid calorieën die we nodig hebben verschilt per persoon en per dag. Zo heeft een timmerman voor het uitoefenen van zijn vak meer energie nodig dan een kantoormedewerker. En een fanatieke sporter verbruikt meer energie dan een fanatieke gamer. De benodigde hoeveelheid energie zal daarom individueel berekend moeten worden. Een vuistregel van het Voedingscentrum is dat vrouwen gemiddeld 2.000 kilocalorieën (kcal) nodig hebben en mannen gemiddeld 2.500 kcal. Een persoonlijke indicatie voor jouw dagelijkse caloriebehoefte kun je berekenen op caloriecalculator.nl.

Calorieën en lichaamsvet

Tegenwoordig hebben veel mensen te maken met overgewicht. De oorzaak hiervan is dat zij structureel meer energie binnenkrijgen dan het lichaam verbrandt. Een deel van de te veel genuttigde calorieën wordt in zo’n situatie door het lichaam opgeslagen als lichaamsvet. Dit is een natuurlijk proces, waarbij het lichaam reserves aanmaakt voor tijden waarin het te weinig calorieën binnenkrijgt. Echter, wanneer er geen mindere tijden aanbreken en de energie-inname structureel te groot is, ontstaat er overgewicht.

Derrik Willemsen

Gevorderde krachttrainer en trotse eigenaar van een homegym. Mijn doelen zijn een gezonde lifestyle, spieropbouw en een krachtig lichaam. Op Men'sPower schrijf ik artikelen over krachttraining. Voor vragen kun je mij bereiken via Facebook, Twitter en Pinterest.

Over Men’sPower

Men’sPower biedt een heldere kijk op de principes van krachttraining. Dit platform helpt je op op weg naar maximale resultaten, thuis of in de sportschool. Ontdek alles over techniek, begrippen, oefeningen, materialen en nog veel meer.