Menspower.nl
Eieren zijn goede eiwitrijke producten en helpen bij spieropbouw

Dit zijn de allerbeste eiwitrijke producten voor spieropbouw

Doe jij aan krachttraining en is jouw doel om snel spiermassa te ontwikkelen? Dan weet je vast al dat je spieren na een zware training moeten herstellen van alle inspanningen. Bij dit herstel zijn eiwitten onmisbaar. Ze vormen namelijk de grootste bouwsteen voor spierherstel en spieropbouw na de training. Eiwitten binnenkrijgen gaat gelukkig helemaal vanzelf want ze zitten in bijna al onze voeding. Jouw enige uitdaging is om genoeg eiwitten uit vetarme eiwitrijke producten binnen te krijgen.

Hoeveel eiwitten heb je als krachtsporter dagelijks nodig?

Krachtsporters hebben meer eiwitten nodig dan mensen die doorgaans weinig inspanning verrichten. Om te weten hoeveel eiwitten je nodig hebt gebruikt het Voedingscentrum een handige vuistregel waar de meeste krachtsporters mee uit de voeten kunnen: 1,7 tot 1,8 gram eiwitten per dag per kilogram lichaamsgewicht. Ben je bijvoorbeeld 75 kilo, dan betekent dit dat je dagelijks 135 gram eiwitten moet binnenkrijgen.

Wat moet je eten? Denk aan het menu van opa

Wil jij weten welke voeding eiwitrijk is? Beeld je dan eens in wat er vroeger voor je opa op tafel werd gezet: mager vlees en vis, groenten en magere zuivel als nagerecht. En natuurlijk iedere dag iets anders om te variëren. Het menu van opa lijkt misschien saai en eenvoudig, maar het was een stuk gezonder en eiwitrijker, dan het fabrieksvoedsel dat onze generatie dikwijls voorgeschoteld krijgt.

Wat zijn de meest eiwitrijke producten?

Voor spierherstel en spieropbouw is het belangrijk om eiwitrijke producten te eten. Om verschillende redenen is het daarnaast aan te bevelen om gevarieerd te eten. Naast genoeg eiwitten uit vetarme producten is een derde peiler om je eiwitten uit verschillende producten te halen. Om je op weg te helpen vind je hieronder een overzicht met vetarme producten die veel eiwitbronnen bevatten.

1. Vlees

Vlees is een van de beste bronnen voor eiwitten. Een portie kip voorziet krachtsporters bijvoorbeeld al snel in 25% van hun dagelijkse behoefte. Ook rundvlees en varkensvlees zitten boordevol eiwitten. Let wel op welk vlees je op je bord legt want sommige producten bevatten veel (ongezonde) verzadigde vetten. Het beste kies je voor magere vleesproducten.

[table id=1 /]

2. Vis

Vis past in een gezond voedingspatroon. Net als vlees, is het een van de beste bronnen voor veel eiwitten. Vis bevat visvetzuren en die zijn goed voor de hart- en bloedvaten. Een portie vis bevat al snel 30 gram eiwitten waardoor je al gauw 25% van je dagelijkse eiwitbehoefte binnen hebt.

[table id=2 /]

3. Zuivel

Zuivel kan een prima onderdeel van het menu van een krachtsporter zijn dankzij de aanwezige melkeiwitten. Wel bevatten zuivelproducten ook verzadigde melkvetten en die kunnen beter vermeden worden. Neem jij zuivel op in je menu? Kies dan voor magere producten en neem deze niet in overvloed.

[table id=3 /]

4. Groenten

Iedereen weet dat groenten gezond zijn en ze horen om allerlei redenen thuis in het menu van een krachtsporter. Jammer genoeg bevatten de meeste groenten maar weinig eiwitten. Er zijn wel een aantal uitzonderingen. Groenten die substantieel kunnen bijdragen aan je eiwitbehoeften zijn vooral bonen en pinda’s.

[table id=4 /]

5. Eieren

Uiteraard zijn eieren ook eiwitrijke producten. Een gemiddeld kippenei bevat al snel 8 gram eiwit en alleen de dooier bevat 3 gram. Tegelijkertijd bevatten eieren ook veel verzadigd vet, wat het cholesterolgehalte van je bloed verhoogt. Om die reden wordt door onder meer het Voedingscentrum afgeraden om meer dan drie eieren per week te eten.

[table id=5 /]

Derrik Willemsen

Gevorderde krachttrainer en trotse eigenaar van een homegym. Mijn doelen zijn een gezonde lifestyle, spieropbouw en een krachtig lichaam. Op Men'sPower schrijf ik artikelen over krachttraining. Voor vragen kun je mij bereiken via Facebook, Twitter en Pinterest.

Over Men’sPower

Men’sPower biedt een heldere kijk op de principes van krachttraining. Dit platform helpt je op op weg naar maximale resultaten, thuis of in de sportschool. Ontdek alles over techniek, begrippen, oefeningen, materialen en nog veel meer.