Menspower.nl
Barbell Squat met een power rack

Alles over het power rack

Een power rack is een trainingsapparaat, waarmee je aan krachttraining kunt doen. Dit type rek staat ook wel bekend als power cage. Het verwijst naar de kooiconstructie van het rek, dat bestaat uit vier losse staanders, die onderling met elkaar verbonden zijn door verbindingsbalken. Het power rack behoort tot de grootste trainingsrekken binnen de krachtsport. Ten opzichte van het half rack en squatrek, zijn ze doorgaans groter en zwaarder belastbaar. Power racks kun je door hun omvang bovendien uitrusten met extra accessoires, zoals een optrekstang, dipstation, lat pulley en opbergmogelijkheden voor halterschijven. Wat het half rack, squatrek en power rack wel met elkaar gemeen hebben is hun basis: de mogelijkheid om er oefeningen mee te doen met een halterstang.

Fortex power rack
Power rack met noodsteunen

Doel van het power rack

Met behulp van een power rack, kun je op een relatief kleine oppervlakte veel klassieke oefeningen uitvoeren. Waar in de sportschool voor iedere spiergroep aparte trainingstoestellen beschikbaar zijn, biedt dit trainingsrek soortgelijke trainingsmogelijkheden op slechts enkele vierkante meters. Door haar ruimtebesparende ontwerp, is het power rack om die reden vooral in trek onder thuisgebruikers. Met behulp van dit rek, kun je in de eerste plaats tal van halteroefeningen doen, al dan niet met behulp van een fitnessbank. Daarnaast bevat een power rack altijd verschillende optrekstangen. De meeste rekken zijn bovendien aangekleed met extra accessoires. Of ze kunnen in die richting worden uitgebreid.

Materiaal, elasticiteit en drukkracht

Enerzijds moet een power rack het gewicht kunnen dragen van een halterstang en het extra geladen gewicht. Anderzijds moet het rek ook de zogenaamde drukkracht kunnen opvangen. Bijvoorbeeld wanneer je de halterstang terugwerpt in de afleghaken of wanneer je aan de optrekstang hangt. Vrijwel alle trainingsrekken zijn vervaardigd van staal. Dit is een effectief materiaal om het rek zwaar belastbaar te maken. Tegelijkertijd geeft dit materiaal de gewenste elasticiteit, die nodig is om de drukkracht op te vangen.

Barbarian Power cage + lat pulley
Power rack met accessoires

Kenmerken van het power rack

Een power rack bevat altijd vier losse staanders, die verticaal geplaatst zijn. De staanders, waaraan halters op verschillende hoogtes kunnen worden geplaatst, zijn doorgaans aan de bovenzijde met elkaar verbonden door verbindingsbalken. Soms zijn deze balken tevens geschikt als optrekstang, maar er bestaan ook exemplaren waar een losse optrekstang aan is bevestigd, al dan niet met verschillende grepen. Aan de onderzijde kunnen meer verbindingsbalken aanwezig zijn. Vaak vind je aan weerszijden van het rek twee verstelbare verbindingen. Deze dienen tevens als noodsteunen. Sommige power racks staan los op de vloer, terwijl anderen aan de vloer verankerd worden.

Belastbaarheid en stabiliteit

Van alle trainingsrekken, is het power rack het meest stabiel. Dit heeft voor een belangrijk gedeelte te maken met de kooiconstructie en de vier ankerpunten op de vloer. Bij het opvangen van drukkracht, heeft een half rack of squatrek de neiging om een beetje mee te veren. Bij een power rack is dit niet of nauwelijks het geval. De kwaliteit van een power rack, kun je verder af meten aan haar belastbare gewicht. Dit is het maximale gewicht dat het rek kan dragen en het wordt doorgaans door de fabrikant vermeld. Instapmodellen kunnen al snel 300 kg aan, terwijl professionele toestellen tot 1200 kg kunnen dragen. Andere kenmerken die iets kunnen zeggen over de stabiliteit van een rek, zijn het eigen gewicht en de afmetingen en dikte van het stalen frame profiel.

Barbarian power cage + lat pulley met 125 kg gewichtstapel
Power rack met lat pulley

Optionele accessoires

Sommige power racks worden aangekleed verkocht. Gebruikelijker is echter dat een basisrek wordt uitgebreid, aan de hand van de behoeften van de gebruiker. Een standaard rek kun je bijvoorbeeld uitrusten met een lat pulley, al dan niet met beenrollen, een gewichtstapel of losse gewichten. Hiermee kun je boven- en benedenwaartse kabeloefeningen doen. Een andere veel voorkomende accessoire is een dipstation. Daarnaast is het vaak mogelijk om opbergpinnen te bevestigen aan het rek. Hieraan kun je halterschijven kwijt. Sommige rekken kun je tevens uitbreiden met band pegs, voor oefeningen met elastieken.

Verkrijgbaarheid van power racks

Hoewel ze op het eerste gezicht op elkaar lijken, zijn er veel wezenlijke verschillen tussen power racks. Naast instapmodellen vind je zwaar belastbare en rijk aangeklede apparaten. Bij aankoop is het de moeite waard om de stabiliteitskenmerken en uitbreidingsopties in de gaten te houden. Wanneer je meer wilt weten over de eigenschappen en prijzen van half racks, dan kun deze handige vergelijkingsmodule gebruiken. Webshops waar je power racks kunt kopen, zijn onder meer Fitness SellerBetersport en Fitnesskoerier.

Derrik Willemsen

Gevorderde krachttrainer en trotse eigenaar van een homegym. Mijn doelen zijn een gezonde lifestyle, spieropbouw en een krachtig lichaam. Op Men'sPower schrijf ik artikelen over krachttraining. Voor vragen kun je mij bereiken via Facebook, Twitter en Pinterest.

Over Men’sPower

Men’sPower biedt een heldere kijk op de principes van krachttraining. Dit platform helpt je op op weg naar maximale resultaten, thuis of in de sportschool. Ontdek alles over techniek, begrippen, oefeningen, materialen en nog veel meer.