Menspower.nl
Sporter met een kettlebell

Kettlebell

Wat is een kettlebell?

Een kettlebell is een gewicht dat in de meeste gevallen is gemaakt van gietijzer of gegoten staal. De vorm laat zich omschrijven als een kanonskogel met een handvat en het gewicht varieert  van 2 kilo tot wel 64 kilo. De kettlebell wordt al eeuwenlang gebruikt door sporters in verschillende disciplines. Van oudsher zijn ze vooral bekend binnen de krachtsport, waarbij ze met hun slingerende bewegingsmogelijkheden voordelen kunnen bieden ten opzichte van bijvoorbeeld dumbbells. De geschiedenis van de kettlebell grijpt terug naar eeuwen geleden en het kettlebellheffen is al sinds 1885 een georganiseerde sport in Rusland.

Geschiedenis van de kettlebell

De kettlebell is van oorsprong een Russisch metaalgewicht dat honderden jaren geleden werd gebruikt voor het wegen van groenten en fruit. De gewichten waaiden over naar circusartiesten die er acts mee uitvoerden. Later deden kettlebells hun intrede voor gebruik bij krachtsport in Rusland en Europa. Het idee van het bolvormige gewicht met een handvat is niet uniek. Vergelijkbare gewichten werden namelijk al gebruikt in het oude Griekenland en door monniken in China.

Kettlebells in de sportschool

De kettlebell onderscheidt zich van traditionele halters, omdat het zwaartepunt zich buiten de hand bevindt. Bij halters is het gewicht evenredig verdeeld aan weerszijden van de hand, terwijl dit bij kettlebells maar aan één zijde het geval is. Om die reden zijn kettlebells ideaal om slingerende bewegingen uit te voeren. Er zijn tientallen kettlebelloefeningen waarmee kracht en uithoudingsvermogen kunnen worden opgebouwd. Met name voor het trainen van de onderrug, benen en schouders en het vergroten van de grijpkracht zijn ze effectief.

Holistische oefeningen

Met kettlebells kunnen zogenaamde holistische oefeningen worden uitgevoerd. Dit betekent dat tijdens één enkele oefening meerdere spieren tegelijkertijd kunnen worden getraind. Omdat de belasting bij dit soort oefeningen verdeeld wordt over meerdere spieren, zijn kettlebells geschikt voor oefeningen met veel herhalingen. Ze zijn daardoor, meer dan dumbbells, geschikt voor intervaltraining met een hoge intensiteit.

Derrik Willemsen

Gevorderde krachttrainer en trotse eigenaar van een homegym. Mijn doelen zijn een gezonde lifestyle, spieropbouw en een krachtig lichaam. Op Men'sPower schrijf ik artikelen over krachttraining. Voor vragen kun je mij bereiken via Facebook, Twitter en Pinterest.

Over Men’sPower

Men’sPower biedt een heldere kijk op de principes van krachttraining. Dit platform helpt je op op weg naar maximale resultaten, thuis of in de sportschool. Ontdek alles over techniek, begrippen, oefeningen, materialen en nog veel meer.