Menspower.nl
Barbell Romanian Deadlift

Barbell Romanian deadlift

Deze oefening is een variant op de barbell deadlift. Hij is vernoemd naar de beroemde Roemeense gewichtheffer Nicu Vlad, die Olympisch goud won tijdens de Olympische Spelen van Atlanta in 1996. De Barbell Romanian deadlift richt zich op het trainen van de grote bilspieren en verschillende spieren aan de achterzijde van de bovenbenen. Het is een oefening die vooral geschikt is voor gevorderden.

Wat is de barbell Romanian deadlift?

De barbell Romanian deadlift is technisch gezien geen deadlift maar een krachtige samengestelde compound oefening. Wel train je precies dezelfde spieren als bij de deadlift, namelijk de grote bilspieren en de spieren aan de achterkant van de bovenbenen. Je voert deze oefening uit met behulp van een barbell. In vergelijking met de gewone deadlift zul je deze met minder gewicht kunnen laden.

Animatie barbell Romanian deadlift

Animatie van de barbell romanian deadlift

Uitvoering en stappenplan

  1. Ga met je voeten op minder dan schouderbreedte staan en pak een barbell vast.
  2. Je handpalmen zijn naar je lichaam gericht en je plaatst ze op de barbell net buiten je bovenbenen.
  3. Buig je knieën in een lichte hoek en zorg dat je deze hoek tijdens het heffen vasthoudt.
  4. Hou de barbell dicht bij het lichaam en hou je armen gestrekt.
  5. Laat je bovenlichaam nu zakken door vanuit je heupen te buigen, tot de stang zich net onder je knieën bevindt.
  6. Strek je heupen en keer terug naar de beginpositie.
  7. Doe het aantal gewenste herhalingen.

Tips bij deze oefening

  • Hou je knieën tijdens het heffen in dezelfde hoek gebogen en hou je rug recht. Laat je bovenlichaam steeds rustig en gecontroleerd zakken.
  • Voer deze oefening uit met minder gewicht dan de normale deadlift.
  • Om de techniek onder controle te krijgen kunnen beginners deze oefening eerst beter uitvoeren zonder gewicht.

Welke spieren train je?

Met de barbell Romanian deadlift worden verschillende spieren in de benen en billen aangepakt. De nadruk ligt op de grote bilspieren (glutaeus maximus) en verschillende spieren aan de achterzijde van de bovenbenen. Om precies te zijn gaat het om de semimembranosus, semitendinosus en biceps femoris. Deze spieren maken deel uit van de hamstrings. Tot slot wordt ook de erector spinae (rugstrekker) licht meegetraind.

Derrik Willemsen

Gevorderde krachttrainer en trotse eigenaar van een homegym. Mijn doelen zijn een gezonde lifestyle, spieropbouw en een krachtig lichaam. Op Men'sPower schrijf ik artikelen over krachttraining. Voor vragen kun je mij bereiken via Facebook, Twitter en Pinterest.

Over Men’sPower

Men’sPower biedt een heldere kijk op de principes van krachttraining. Dit platform helpt je op op weg naar maximale resultaten, thuis of in de sportschool. Ontdek alles over techniek, begrippen, oefeningen, materialen en nog veel meer.