Menspower.nl
Cable Triceps Pushdown

Cable triceps pushdown

Zoals de naam al doet vermoeden, richt de cable triceps pushdown zich op het trainen van de triceps brachii, die zich bevindt aan de achterkant van de bovenarmen. De cable triceps pushdown is een compound oefening. Dit betekent dat behalve de triceps ook een aantal andere spieren in met name de armen een goede secundaire training krijgen. Dat betekent veel trainingseffectiviteit tijdens één oefening. Deze oefening voer je uit met behulp van een kabelstation.

Het kabelstation

Je voert deze oefening uit met behulp van een kabelstation, die aanwezig is in de meeste sportscholen. Aan de kabel kun je verschillende handgrepen en kabelhulpstukken bevestigen. Er zijn verschillende hulpstukken waarmee je de triceps pushdown kunt uitvoeren. In dit voorbeeld wordt hij uitgevoerd met een rechte stang. Het kabelstation beschikt over een gewichtsstapel. Het gewicht kun je naar eigen smaak instellen.

Animatie cable triceps pushdown

Animatie van de cable triceps pushdown

Uitvoering en stappenplan

  1. Ga met je gezicht naar een hoge katrolkabel staan.
  2. Pak de stang vast met je handpalmen naar je toe.
  3. Plaats je handen op iets minder dan schouderbreedte uit elkaar.
  4. Strek je armen omlaag en duw de stang naar de grond terwijl je ellebogen naast je zij blijven. Je buikspieren span je tegelijkertijd aan.
  5. Beweeg de stang vervolgens langzaam terug, tot je onderarmen je bovenarmen bijna raken.
  6. Doe het aantal gewenste herhalingen.

Tips bij deze oefening

  • Hou je rug recht tijdens de oefening. Wanneer je rug gaat meebewegen is het gewicht te zwaar en wordt de triceps niet effectief getraind.
  • Blijf dicht bij de kabel staan, zodat je voldoende weerstand hebt gedurende de hele oefening.
  • Je kunt meer stabiliteit krijgen door de ene voet vóór de andere te zetten.

Welke spieren train je?

In de eerste plaats train je de triceps brachii, die zich aan de achterzijde van de bovenarmen bevindt. De cable triceps pushdown biedt daarnaast een goede secundaire workout aan verschillende andere spieren. Dit zijn de zogenaamde stabiliserende spieren, die meehelpen om de oefening te kunnen uitvoeren. Het gaat om de rechte buikspieren (rectus abdominis) en buitenste schuine buikspieren (obliquus externus abdominis). Ook de grote borstspier (pectoralis major) wordt licht meegetraind. In de onderarmen krijgen de handbuigers (flexor carpi radialis en flexor carpi ulnaris) een goede secundaire workout.

Derrik Willemsen

Gevorderde krachttrainer en trotse eigenaar van een homegym. Mijn doelen zijn een gezonde lifestyle, spieropbouw en een krachtig lichaam. Op Men'sPower schrijf ik artikelen over krachttraining. Voor vragen kun je mij bereiken via Facebook, Twitter en Pinterest.

Over Men’sPower

Men’sPower biedt een heldere kijk op de principes van krachttraining. Dit platform helpt je op op weg naar maximale resultaten, thuis of in de sportschool. Ontdek alles over techniek, begrippen, oefeningen, materialen en nog veel meer.