Menspower.nl
Barbell front raise

Barbell front raise

De barbell front raise is een bekende oefening die zich richt op het trainen van de schouderspieren. Je pakt met deze oefening met name de spieren in het voorste deel van de schouders aan. En omdat het een compound oefening is train je tegelijkertijd een aantal andere spieren in de armen en buik mee. Dat betekent dus maximale effectiviteit. De front raise is gemakkelijk uit te voeren. Hierdoor past hij in het schema van beginners en gevorderden.

Wat is de barbell front raise?

De front raise wordt staand uitgevoerd op een vlakke vloer met behulp van een barbell. De barbell kun je eventueel voorzien van halterschijven zodat je zwaarder traint. Bij de oefening worden de gestrekte armen vanuit verticale positie naar horizontale positie gebracht. Deze oefening is behoorlijk zwaar. De meeste sporters gebruiken om die reden een barbell die lichter is dan de Olympische variant van 20 kilo.

Animatie barbell front raise

Animatie van de barbell front raise

Uitvoering en stappenplan

 1. Ga rechtop staan met je voeten op schouderbreedte en je knieën licht gebogen.
 2. Pak de barbell vast met de handen op schouderbreedte. Je handpalmen zijn naar je toe gericht.
 3. Je ellebogen zijn recht op heel licht gebogen.
 4. Hef de barbell vervolgens met gestrekte armen naar voren en omhoog tot deze de hoogte van je schouders bereikt.
 5. Laat het gewicht hierna weer langzaam zakken naar de beginpositie. Voorkom dat de barbell je benen raakt.
 6. Herhaal de beweging.

Tips bij deze oefening

 • De barbell front raise moet worden uitgevoerd met het lichaam in een rechte houding.
 • Voorkom dat je bovenlichaam mee moet helpen bij het uitvoeren van de oefening.
 • De oefening kan ook worden uitgevoerd met je rug tegen een muur.
 • Blijf tijdens de oefening recht vooruit kijken.
 • De barbell mag niet hoger uitkomen dan schouderhoogte.

Welke spieren train je?

De barbell front raise richt zich in eerste instantie op het trainen van de voorste deltoideus-spieren (schouders). Daarnaast worden verschillende andere spieren getraind. Op de schouders zijn dit de trapezius en de laterale deltoideus. Om de oefening te kunnen uitvoeren helpen de volgende spieren in de onderarmen mee: extensor carpi radialis en extensor carpi ulnaris. Tot slot krijgt ook de rechte buikspier (rectus abdominis) een flinke inspanning te verwerken.

Derrik Willemsen

Gevorderde krachttrainer en trotse eigenaar van een homegym. Mijn doelen zijn een gezonde lifestyle, spieropbouw en een krachtig lichaam. Op Men'sPower schrijf ik artikelen over krachttraining. Voor vragen kun je mij bereiken via Facebook, Twitter en Pinterest.

Over Men’sPower

Men’sPower biedt een heldere kijk op de principes van krachttraining. Dit platform helpt je op op weg naar maximale resultaten, thuis of in de sportschool. Ontdek alles over techniek, begrippen, oefeningen, materialen en nog veel meer.